Crema catalana

creme catalana

Crema catalana is een traditioneel Spaans dessert. Het lijkt enorm op crème brûlée. Maar crème brûlée is veel romiger met een zachte vanille smaak, en crema catalana heeft een warme kaneel smaak. En hoewel het in Spanje helemaal niets met kerst te maken heeft, vind ik het door de warme smaak wel extreem geschikt als afsluiter voor een heerlijk kerstdiner! 

Ik hou van crème brûlée en ik zal vast niet de enige zijn. Als je daar net als ik gek op bent, dan ga je dit dessert ook heerlijk vinden. Crème brûlée is al niet heel erg lastig om te maken, maar dit is nog veel makkelijker. Hier gaar je de custard al gewoon in een pannetje, laat je het vervolgens afkoelen en dan ga je er even met de brander overheen. Makkelijker omdat je op deze manier veel meer controle hebt over je custard en je altijd zeker weet dat die goed is. 

Mocht je nou geen brander hebben, plaats het dessert dan gewoon onder de grill tot het laagje suiker mooi goud bruin is. Laten we eerlijk zijn, het krokante laagje is altijd het lekkerste van zo’n dessert. Serveer crema catalana dan ook altijd in een laag schaaltje, dan heb je een fijne verhouding custard en karamel. 

Het makkelijke aan zo’n dessert is dat je het al ruim van te voren klaar kunt maken. Kun je rustig aan je andere gangen werken en hoef je het dessert alleen nog maar even af te maken door de suiker erover te verdelen en af te branden. Doe dat wel altijd op het laatste moment, vinden gasten vaak nog leuk om te zien ook. 

Ik kies sowieso vaak voor een makkelijk dessert. Makkelijk op de avond zelf, vaak gaat er wel veel werk in de voorbereiding zitten. Het liefst heb ik zoveel mogelijk een dag van te voren al klaar. Als ik een diner organiseer dan wil ik dat er een goed tempo in zit en dat ik niet tussen elke gang door de hele volgende gang nog moet maken. Plan dus ook goed wanneer je aan dingen begint, schuif het hoofdgerecht bijvoorbeeld al in de oven terwijl je het voorgerecht op tafel zet. 

Ik heb zoveel zin in het kerstdiner! Jullie ook?


Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!

 

Crema catalana
Serves 4
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
 1. 200 gram suiker + om te branden
 2. 4 eidooiers
 3. 500 ml melk
 4. 1 eetlepel maizena
 5. 1 theelepel kaneel
 6. rasp van een halve citroen
Instructions
 1. Pak een steelpannetje en doe hierin de suiker en de eidooiers.
 2. Klop deze met een garde goed los.
 3. Voeg de maizena, citroenrasp en kaneel toe.
 4. De melk geleidelijk toevoegen terwijl je constant blijft roeren.
 5. Wanneer je alle melk erbij hebt gedaan kun je de pan op het vuur zetten.
 6. Blijf goed roeren, de custard zal nu vanzelf wat dikker worden.
 7. Je wilt een dikte die te vergelijken is met dikke vla.
 8. Vul de schaaltjes en laat ze minimaal een uur afkoelen, eerst buiten de koelkast en daarna in de koelkast.
 9. Verdeel een laag suiker over de schaaltjes en ga hier met een brander overheen tot het mooi goud bruin is.
 10. Werk met de brander van de randjes naar het midden toe.
 11. Als je geen brander hebt kun je de schaaltjes met suiker ook even onder de grill in de oven zetten tot het mooi goud bruin is.
 12. Serveer direct.
Notes
 1. Perfect als heerlijke afsluiter van een diner!
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
6 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.