Bitterkoekjes tiramisu

tiramisu

Een dessert verzinnen is niet mijn specialiteit. Ik was samen met mijn moeder de boodschappen aan het doen voor het kerstdiner en eigenlijk gaf zij mij de inspiratie hiervoor. Mijn moeder is namelijk gek op bitterkoekjes. En gek op tiramisu. Waarom zou je die dingen dan niet gewoon combineren? Daarom maakte ik deze heerlijke bitterkoekjes tiramisu. Extra lekker door de amaretto en sinaasappel.

Ik moet eerlijk zeggen dat we de verkeerde koekjes mee hebben genomen. Italiaanse amaretti koekjes, zijn wel vergelijkbaar met bitterkoekjes maar een druk harder. Bitterkoekjes vind ik altijd wel taai. Uiteindelijk denk ik dat dit zelfs lekkerder is voor de tiramisu, maar als je alleen normale bitterkoekjes kunt vinden zullen die ook prima zijn.

Ik heb dit dessert voor 6 personen gemaakt, maar ik heb alles waarschijnlijk veel te ruim ingeschat. Ik denk dat er de helft overblijft aan het eind van de avond. Maar ach, het is kerst hé.

Bitterkoekjes tiramisu
Print
Prep Time
Total Time
Prep Time
Total Time
Ingredients
 1. Amaretto
 2. Amaretti of bitterkoekjes
 3. Espresso
 4. 1000 gr mascarpone
 5. 250 ml slagroom
 6. 4 eidooiers
 7. 1 sinaasappel
 8. 2 vanille stokjes
 9. suiker
 10. Amandelen
 11. Bakpapier
Instructions
 1. Klop de slagroom vast op met één eetlepel suiker terwijl je de eierdooiers met 3 eetlepels suiker klopt.
 2. Meng hier vervolgens de mascarpone bij en meng dit tot de mascarpone zachter is en alles één geheel is.
 3. Doe hier het merg van 2 vanille stokjes bij en de rasp van één sinaasappel. Gebruik een hele fijne rasp voor de sinaasappel.
 4. Dan hebben we het lekkerste (naar mijn mening) gedeelte van de tiramisu klaar. Even rustig de mixer aflikken voordat we verder gaan.
 5. Pak een ovenschaal en doe hierin 3 kopjes espresso en 2 shotjes amaretto. Laat de koekjes (niet allemaal) hier even rustig in weken.
 6. Pak een snijplank (die in de koelkast past) en leg hier een bakpapier op. Je kunt er ook voor kiezen om de tiramisu in een ovenschaal op te bouwen, maar op deze manier kun je er makkelijker mooie stukken van snijden.
 7. We moeten de tiramisu nu gaan opbouwen, maak een laag met de geweekte koekjes en leg daarover verspreid wat nog niet geweekte koekjes. Deze koekjes zullen het vocht van de andere koekjes vanzelf opnemen.
 8. Smeer je mascarpone mengsel er over heen en probeer zo ver mogelijk een rechthoek te maken waarbij de bovenkant dus overal even hoog is. Waarschijnlijk loopt er een beetje koffie uit je tiramisu nu, alles wat er aan de zijkant uitloopt even droog deppen en vervolgens de zijkanten van het bakpapier omhoog vouwen en tegen de tiramisu aanplakken. Zo blijft je koelkast schoon.
 9. Op dit punt kun je er voor kiezen om de tiramisu af te maken met amandelschaafsel. Of zoals ik met geroosterde amandelen en karamel.
 10. Rooster de amandelen even kort in de pan tot ze een klein beetje kleur hebben. Verspreid de amandelen over een nieuw bakpapiertje.
 11. Vervolgens doe je wat suiker in een pan en laat je dit smelten, wanneer de suiker geheel is gesmolten en licht bruin van kleur is, doe je het vuur uit en moet de karamel een klein beetje afkoelen.
 12. Let op, want zodra het teveel afkoelt zal het weer hard worden. Probeer met een vork draden te maken boven de pan. In het begin zal het druppelen, zodra je merkt dat het echt draden worden, beweeg de vork dan snel over het bakpapier met amandelen zodat je hierop een lijnwerk van karamel krijgt. Laat het even afkoelen op het bakpapier, plaats het vervolgens voorzichtig op de tiramisu.
Notes
 1. Geef nou eerlijk toe, dit is toch veel leuker dan een tiramisu met sompige lange vingers en cacao.
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.