Eend met sinaasappelsaus
Ik hou van eend. Ik denk dat eend zelfs wel mijn favoriete stukje vlees is. Afgelopen week liep ik in de supermarkt en waren de eendenborstfilets ineens enorm afgeprijsd. Altijd fijn na de feestdagen. Voor dat geld kon ik ze natuurlijk niet laten liggen. Ik maakte deze eend met sinaasappelsaus. Genieten, echt genieten.
Nadat ik de eend ontdekte liep ik hoopvol door de supermarkt op zoek naar nog meer geweldige aanbiedingen. Maar helaas. Blijkbaar was er alleen eend over van kerst. Ik stond wel nog even te twijfelen bij de kreeft, maar die was niet in de aanbieding. Lijkt me wel leuk om eens zelf te maken. Al is dat volgens mij enorm simpel.
Gaan jullie bewust koopjes jagen na feestdagen? De moeder van mijn stiefvader gaat altijd direct na Sinterklaas naar de V&D om daar dan de lekkere luxe chocoladeletters voor de helft van het geld te halen. En een aantal jaar terug hadden mijn ouders een chocolade paashaas van 5 kilo chocolade gekocht na Pasen. Die hebben we met een hamer kapot moeten slaan en ging verdacht snel op.
De chocolade kan ik makkelijk laten staan, maar een mooi stukje vlees laat ik niet liggen.
Ik heb al vaker eend klaargemaakt, maar het is me nooit gelukt om er ook een mooie foto van te maken. Dit keer ben ik er gelukkig tevreden mee dus kan ik eindelijk dit recept met jullie delen. Super simpel en een klassieke combinatie van eend met sinaasappel.
En als je echt enorm wilt genieten serveer je deze eend met een aardappel gratin. Dat vind ik er echt heerlijk bij. Als groenten zou je kunnen kiezen voor bijvoorbeeld groene asperges of wortelen. Maar je zou ook gewoon knolselderij in de aardappel gratin kunnen stoppen. Ik heb ook een keer een gratin met pompoen gemaakt, dat was ook erg lekker.
Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!
- 2 eendenborstfilets
- 1 sinaasappel
- klont roomboter
- eetlepel honing
- peper
- zout
- Snij het vel van de eend kruislings in.
- Breng de eend op smaak met peper en zout.
- Doe geen vet in een pan, maar laat de pan wel goed heet worden.
- Leg de eend met het vel naar beneden in de pan.
- Het vet zal smelten en de eend zal in zijn eigen vet garen.
- Zo krijg je een lekkere krokante korst.
- Bak de eend ongeveer 8 minuten op deze kant, draai ze om en bak ze ook nog 2 minuten op de andere kant.
- Haal de eend uit de pan en laat deze onder wat aluminiumfolie even rusten.
- Doe de roomboter in de pan en laat deze smelten.
- Pers het sap uit de sinaasappel en doe dit ook in de pan samen met de honing.
- Breng op smaak met peper en zout en laat inkoken tot je een iets dikkere siroop krijgt.
- Snij de eend in plakken en serveer met de sinaasappelsaus.
- Eend is altijd lekker.
- With love,
Zelf heb ik nog nooit eend gegeten vind het er erg lekker uit zien, maar zou zoiets eerder eten in een restaurant ( geen idee waarom eigenlijk) x
als je het zelf maakt is dat toch een meerwaarde dat is mijn gedacht toch.
Het word tijd dat ik kookles ga volgen want ik begin meer en meer dingen te doen die wat moeilijker worden.