Zelf amandelspijs maken

Zelf amandelspijs maken

Soms zijn het juist de simpelste dingen die je altijd standaard kant en klaar koopt. Spijs was één van die dingen voor mij, ik was vaak zo druk bezig met een koek recept dat ik over de spijs niet moeilijk wilde doen. Maar dat is verleden tijd, want spijs is niet moeilijk doen. Zelf amandelspijs maken is enorm simpel maar wel heel erg lekker. Je moet wel een beetje geduld hebben want je spijs zal lekkerder worden als je hem wat langer laat rijpen. 

Ik heb mijn spijs een week laten liggen en tussendoor af en toe geproefd en je merkt echt dat de smaken sterker worden. Je zou de amandelspijs direct kunnen gebruiken maar ik wil je dus echt aanraden om hem te laten rusten. Maak als je het maakt gewoon direct een grote hoeveelheid. Buiten de vriezer laten rijpen en wanneer het lang genoeg heeft gelegen kun je hem gewoon in porties invriezen en eruit halen wanneer je het nodig hebt. 

Ik vond het overigens best lastig om het spijs lang genoeg te laten rusten. Ongeduldig ben ik, zeker als het om eten gaat. Maar mijn oven besloot het ineens te begeven. Toen moest ik wel wachten tot ik de keuken bij mijn moeder thuis over kon nemen. In ruil voor wat baksels natuurlijk. 

Ik weet niet waarom maar spijs hoort voor mij een beetje bij de feestdagen. Kerststol, paasbrood en gevulde speculaas met Sinterklaas. Gevulde koeken was ik nooit een enorme fan van. Maar eigenlijk kende ik ook alleen de allergoedkoopste variant uit de supermarkt. En laten we eerlijk zijn, dan ben je snel klaar met eten. Toen ik mijn zelfgemaakte gevulde koeken probeerde vond ik ze wel erg lekker. De gevulde koeken zullen later online komen, geeft dat jullie mooi de tijd  om het spijs vast te maken en lang genoeg te laten rusten. 


Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!

 

Amandelspijs
Snel klaar, maar ik raad aan om het ongeveer een week te laten rusten. Maak het dus ruim van te voren.
Print
Prep Time
Total Time
Prep Time
Total Time
Ingredients
 1. 200 gram amandelen
 2. 200 gram suiker
 3. 1 citroen (als variatie gebruikte ik een sinaasappel. Lekker in gevulde speculaas)
 4. 1 ei
Instructions
 1. Als je blanke amandelen hebt kun je ze niet direct gebruiken. Zo niet moet je de amandelen eerst even blancheren.
 2. Gooi ze in kokend water en kook ze kort.
 3. Spoel ze direct koud en wrijf gemakkelijk de velletjes van de amandelen af.
 4. Doe de amandelen samen met de suiker, rasp van de halve citroen en het sap van de hele citroen in de keukenmachine.
 5. Draai dit zo helemaal fijn.
 6. Rol het amandelspijs op in folie en leg het in de koelkast om te laten rusten.
 7. Je kunt het direct gebruiken maar laat het liever minimaal een week rusten.
 8. Roer voor gebruik een ei door het spijs.
 9. Het spijs is nu klaar voor verdere bewerking.
Notes
 1. Wat maak jij met spijs?
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
11 antwoorden
 1. Sanne
  Sanne zegt:

  Dat is echt gemakkelijk om te maken! Dat wist ik helemaal niet! Ik mag zelf geen noten, maar dit is echt bijna te gemakkelijk om niet te gebruiken. Voorheen was ik ook helemaal dol op met amandelspijsgevulde dingen, hmmm!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.