zelf paté maken

Zelf paté maken

patekerst

Ik hou wel van een uitdaging. Zelf paté maken was helemaal nieuw voor mij, daarom een leuke uitdaging. En een uitdaging bleek het ook echt te zijn. Niet omdat het zo’n lastig recept is, maar omdat ik lever eigenlijk heel erg vies vind. En toen ik het rauw moest verwerken, in mijn handen moest houden en fijn moest malen, kreeg ik niet echt trek. Beter nog, ik vond het doodeng om een hapje van het uiteindelijke resultaat te proeven. 

Ken je dat? Je lust iets en je weet waar het van is gemaakt. Daar heb je geen moeite mee en eet het zonder problemen op. En dan zie je het ineens zelf, dan ruik je het en voel je het. En ineens begrijp je niet meer waarom je het al die jaren gewoon hebt kunnen eten. Dat had ik hier dus mee. 

Ik realiseer me dat dit niet het beste verkoop praatje is om jullie te overtuigen om dit recept ook eens te proberen. Maar toen ik eenmaal over mijn angst heen stapte en nadat mijn vriend het eerst getest had was het eigenlijk heel erg lekker! Zeker met de rode uien jam die ik erbij had gemaakt was het echt heerlijk! 

Het is een redelijk grove paté. Ik heb dan ook geen vleesmolen. Maar van mij hoeft paté dan ook niet helemaal fijn te zijn. Op deze manier kan iedereen het gewoon maken. Je hebt niets bijzonders nodig. Al maakte een keukenmachine het wel een stuk makkelijker. 

Ik was eigenlijk van plan om een paté van varkenslever te maken, maar ik kon in de Makro nergens varkenslever vinden. Wel kalfslever maar dat vond ik te duur. Ik ben een behoorlijke krent. Daarom werd het kippenlever, betaalbaar en makkelijk te verkrijgen. Ik heb gelezen dat je bij paté eigenlijk gewoon gelijke delen lever, vlees en vet moet gebruiken. Dus dat heb ik gewoon gedaan. 


Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!

 

Zelf paté maken
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
 1. 200 gram kippenlever
 2. 200 gram parelhoen filet
 3. 200 gram speklapjes
 4. 200 ml crème fraîche
 5. 2 handjes gewelde pruimen
 6. 1 ui
 7. 1 ei
 8. bacon (genoeg plakjes om de hele vorm te bedekken)
 9. peper
 10. zout
Instructions
 1. Verwarm de oven voor op 165 graden.
 2. Snipper de ui en fruit deze aan in de pan.
 3. Snij de lelijke stukjes van de kippenlevertjes en bak ze vervolgens samen met de ui aan.
 4. Voeg de crème fraîche toe en breng op smaak met peper en zout.
 5. Gaar de kippenlevers helemaal, maal ze vervolgens in de keukenmachine helemaal fijn.
 6. Doe in een grote mengkom.
 7. Doet de parelhoen filet ook in de keukenmachine, deze moet je niet te fijn hakken.
 8. Doe de parelhoen ook in de grote mengkom.
 9. Doe de speklapjes in de keukenmachine en hak deze zo fijn mogelijk.
 10. Meng de parelhoen, speklapjes en kippenlever door elkaar.
 11. Hak de gewelde pruimen grof en roer ze door het vlees.
 12. Breng alles goed op smaak met peper en zout.
 13. Klop een eitje los en roer dit er ook doorheen.
 14. Bekleed een cakeblik nu met plakken bacon, schep hier het vleesmengsel in.
 15. Pak een grote ovenschaal waar het cakeblik in past, giet hier kokend water in tot je ongeveer 2 cm onder de rand van het cakeblik zit.
 16. Zet de paté in de ovenschaal in de oven.
 17. Laat de paté ongeveer 1 uur en een kwartier in de oven staan.
 18. Test de paté door er in te prikken, de paté is goed wanneer het vocht dat eruit komt helder is en niet bloederig. Ook kun je zien dat de paté los komt van de randen.
 19. Pak iets dat precies in het cakeblik past en leg hier gewicht op.
 20. Houd de paté onder druk en laat hem zo afkoelen.
 21. Paté vervolgens in de koelkast bewaren tot je hem gaat serveren.
Notes
 1. Enorm leuk om eens helemaal zelf te maken!
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
5 antwoorden
 1. Ageeth
  Ageeth zegt:

  Het is al weer een tijdje geleden dat ik zelf paté heb gemaakt, maar ik ben altijd wel trots op het resultaat. Dit ziet er ook goed uit, heb nu zin om ook weer te beginnen. Dit weekend wil ik crème brûlée van kippenlever proberen. Ben benieuwd of het gaat lukken.

  Beantwoorden
 2. Marielle
  Marielle zegt:

  Ik ga dit recept eens proberen, de omschrijving was er eentje waar ik me helemaal in kan vinden. Zelfs het krentenstukje, zodat er meer overblijft voor nog een extra fles wijn!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.