rode uienjam

Rode uien jam

uienjam

Misschien lijkt het soms alsof kerst voor foodbloggers een maand eerder is. Op bijna alle blogs komen complete kerstdiners voorbij. Super handig natuurlijk, bronnen van inspiratie voor alle mensen die nog kerst gaan vieren. Mijn kerst was gewoon met kerst, dus je zult wat recepten van mijn kerstdiner voorbij zien komen de komende tijd. Misschien te laat voor het afgelopen kerstdiner, maar hopelijk een bron van inspiratie voor volgend jaar. Om te beginnen deze rode uien jam. 

Ik maakte deze rode uien jam voor bij een zelfgemaakte paté. En hoe simpel dit ook klinkt, dit was echt het hoogtepunt van het gerecht. Het maakte het helemaal af. En ik kan me voorstellen dat veel mensen geen paté zelf maken. Deze rode uien jam is ook heerlijk op een boterham oude kaas, hartig maar zoet. Zie je, heb je toch nog iets aan mijn kerstrecepten terwijl het geen kerst meer is. Ik baalde zelf in ieder geval enorm dat ik niet nog een pot had gemaakt. 

Deze rode uien jam kun je makkelijk lang bewaren, hetzelfde als andere soorten jam. Maar eigenlijk zou het me verbazen als je deze pot niet direct dezelfde dag leeg eet. Of misschien ben ik de enige die hier echt niet vanaf kan blijven. 

Behalve koud is deze jam ook heerlijk als hij warm is. Bijvoorbeeld bij kleine gehaktballetjes of een heerlijke varkenshaas. Meer heb je echt niet nodig.

In het buitenland zie je veel vaker dat ze een jam bij een warme maaltijd serveren. We kennen allemaal de Zweedse gehaktballetjes van de IKEA. En mijn Duitse schoonzus vertelde laatst dat ze in Duitsland ook wel eens speciale jam in champignonsoep deden. Ik durfde het zelf niet aan om te proberen, want ik vind champignonsoep zelf al heerlijk. Maar mijn vriend probeerde het wel en vond het erg lekker. Ik hou het nog wel even bij deze rode uien jam.


Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!

 

Rode uien jam
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
 1. 1 kilo rode uien
 2. 1 glas rode wijn
 3. 150 gram suiker
 4. scheut balsamico azijn
 5. 2 laurierblaadjes
 6. 50 gram roomboter
Instructions
 1. Smelt de roomboter in de pan.
 2. Snij alle uien in dunne halve ringen.
 3. Fruit de uien zachtjes aan en laat ze zachtjes en lang fruiten tot ze helemaal zacht zijn.
 4. Ze stonden bij mij zeker drie kwartier rustig te bakken.
 5. Doe de suiker erbij en laat dit rustig een beetje verkleuren.
 6. Voeg daarna de wijn, laurierblaadjes en balsamico azijn toe.
 7. Goed roeren en de rode uien jam nog eens een half uur zachtjes laten pruttelen.
Notes
 1. Als je de rode uien jam langer wilt bewaren de pot eerst steriliseren.
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.