Kaasfondue met gekarameliseerde uien

 • Bereidingstijd

  Ongeveer 15 minuten

 • Aantal personen

  Twee personen

Ingrediënten

 • 300 gram oude kaas
 • 100 gram jonge kaas
 • 250 ml bier
 • 1 ui
 • sap van een halve citroen
 • 2 eetlepels maizena 
 • 1 teentje knoflook

Instructies

 • Stap 1

  Rasp beide kazen grof. Snij het ui in halve manen en karameliseer deze rustig tot ze helemaal zacht en bruin zijn. 

 • Stap 2

  Verwarm het bier met de geraspte kaas. Laat dit rustig smelten. Maak ondertussen een papje van de maizena met een beetje water en voeg dit ook toe. Blijf goed roeren. 

 • Stap 3

  Pers het teentje knoflook en voeg deze ook toe aan de fondue. Blijf deze goed roeren tot deze helemaal glad en wat dikker is. 

 • Stap 4

  Serveer de fondue in een fonduepannetje, doe de gekarameliseerde uien er bovenop. Serveer er bijgerechten naar keuze bij. 

Kaas is altijd goed. Eigenlijk kun je bijna elk gerecht lekkerder maken met kaas, maar een gerecht waarbij kaas natuurlijk echt in de hoofdrol staat is een kaasfondue. Ik maakte deze kaasfondue met gekarameliseerde uien. 

Ik ben altijd gek geweest op kaas. Waar ik van andere kinderen hoorde dat ze verplicht boterhammen met hartig moesten eten voordat ze zoet mochten, kon je mij niet blijer maken dan met een boterham kaas. En als je me pas echt blij wilde maken, moest die kaas nog gesmolten zijn ook. Dan denken we natuurlijk meteen aan een klassieke tosti, maar ik vond het ook al lekker als ik m’n boterhammetje kaas gewoon heel eventjes in de magnetron smolt. 

De klassieke fondue maak je natuurlijk met Zwitserse kazen, maar ik ga liever voor Hollandse kazen. Wij maken namelijk de allerlekkerste kazen! Voor dit recept gebruikte ik de Stompetoren kaas. Het Stompetoren assortiment bestaat uit verschillende kazen, van jong tot oud en bijvoorbeeld een komijnekaas. Mijn favoriete is de Grand Cru. Een 18 maanden gerijpte kaas. Oud en smaakvol, maar absoluut niet droog. Als jullie nieuwsgierig zijn naar deze kaas, ze hebben op Facebook nu wat leuke winacties lopen: https://www.facebook.com/Stompetorenkaas. 

Waar ik zelf altijd gek ben geweest op kaas, was ik toch niet gek op fondue. Soms is het te zuur, of wat eentonig met voornamelijk brood. Maar nu ben ik echt fan! Je kunt er zoveel dingen bij serveren, en deze fondue is juist helemaal niet zuur.

Mijn tips om erin te dippen: 

 • Brood
 • Broccoli
 • Bloemkool
 • Cherry tomaatjes
 • Krieltjes
 • Gebakken champignons
 • Gebakken chorizo
 • Gehaktballetjes
 • Ham

Dippen maar!

 

Let’s get social

Ga jij dit recept maken? Deel jouw resultaten dan op Twitter, Facebook of Instagram met de hashtag #seasonwithlove. Ik ben superbenieuwd! 

Andere lekkere recepten:

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.