Vega Poolse krokiety
- Bereidingstijd
Ongeveer 1 uur
- Aantal personen
Vier personen
Ingrediënten
Vulling:
- 250 gram champignons
- kwart witte kool
- ui
- peper
- 1 eetlepel roomboter
- 2 eetlepels bloem
- 200 ml melk
- half blokje groentebouillon
Pannenkoekjes:
- 150 gram bloem
- 150 ml melk
- 100 ml water
- 1 ei
- zout
Paneren:
- ei
- schaaltje panko/broodkruim/paneermeel
Instructies
Stap 1
Snipper de ui en snij de witte kool in fijne reepjes. Verwarm een beetje olie in een pan, en bak beide groenten aan tot het wat kleur heeft. Voeg een beetje water toe en laat alles ongeveer een kwartier smoren. Het water mag weer volledig verdampen. Bak de champignons apart ook gaar. Breng flink op smaak met vers gemalen peper.
Stap 2
Maak een bechamel door de roomboter te smelten en daar het bloem kort in te gaten. Voeg geleidelijk melk toe. De bloem zal dit opnemen. Verbrokkel een half bouillon blokjes hierin en laat dit oplossen. Uiteindelijk wil je saus met ongeveer de dikte van vla. Meng de bechamel met de groenten en zet dit even apart.
Stap 3
Meng alle ingrediënten voor de pannenkoekjes. Verwarm een pan met wat olie. Bak dunne pannenkoekjes. Je kunt hier vier pannenkoeken mee maken. Leg in elke pannenkoek een goede lepel van de vulling. Rol de pannenkoeken vervolgens zoals een loempia op. Eerst de zijkanten naar binnen vouwen en daarna oprollen.
Stap 4
Paneer de gevulde pannenkoeken door deze eerst door een bord met een losgeklopt ei te halen en daarna te rollen door je panko/broodkruim/paneermeel. Verwarm een goede scheut olie in een pan, laat even goed warm worden. Bak de krokiety vervolgens aan alle kanten mooi goudbruin.
Deze vega Poolse krokiety was zó lekker, dat ik het recept wel moest delen. Ik dacht altijd dat het veel te veel moeite zou zijn, maar dat valt best mee! En het resultaat is echt heerlijk.
De keren dat ik in Polen was wilde ik dit ook graag eten, maar helaas is het er nog niet van gekomen. Ik heb het wel een keer besteld, maar toen waren ze onze voorgerechten gewoon helemaal vergeten. Aangezien de porties daar zo groot zijn, ben je daar stiekem alleen maar blij mee wanneer ze je hoofdgerecht voor je neus neerzetten.
Ik zou hier natuurlijk kunnen vertellen dat je dit echt zelf moet proberen nu we in lock-down zitten en niet op vakantie kunnen. Maar het vakantiegevoel is toch iets sterker als je er niet zelf voor in de keuken hoeft te staan. Desalniettemin is dit wel een prima tijdverdrijf en is het resultaat het helemaal waard.
Ik serveerde er een simpele gepofte knolselderij bij, niet op de foto. Wel erg lekker! En de augurk was er ook heerlijk bij.
Laat je niet afschrikken door het lange recept. Ik ben benieuwd naar jullie resultaten!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!