Hoe warmer de dagen, des te lichter de wijn 

Merk jij het verschil ook? Naarmate de temperaturen oplopen, verandert ook je wijnsmaak een beetje. In de winter pak je waarschijnlijk een heel ander soort wijn dan in de zomer. Zo vreemd is dat echter niet. Doordat wijn zo uitgesproken van smaak kan zijn, hebben we duidelijke voorkeuren, net als bij veel gerechten het geval is. Zoals we in de zomer liever iets fris en lichts eten, en in de winter eerder voor zwaardere kost gaan, geldt dat ook voor wijnen. De meeste mensen geven in de zomer de voorkeur aan iets lichts, aan iets fruitigs, terwijl de smaken in de winter best wat zwaarder en meer uitgesproken mogen zijn.  

Onze smaak hangt af van het seizoen  

Misschien heb je er nog nooit echt bij stilgestaan, maar wat we eten en drinken wordt voor een best groot deel bepaald door de seizoenen. Allereerst heeft dat met vraag en aanbod te maken. In de winter liggen de winkels vol met ingrediënten om stamppot te maken, terwijl je daar in de zomer niet mee hoeft aan te komen. We kopen wat er wordt aangeboden, en zo kiezen we in de winter voor andere gerechten dan in de zomer. 

Deze verschillen in aanbod zijn natuurlijk niet zomaar vanzelf ontstaan. Mensen zijn nu eenmaal van nature ook meer geneigd om in de winter voor vollere gerechten, intensere smaken te gaan. In de winter kan ons lijf wel wat extra energie gebruiken en zoeken we een beetje prikkeling voor onze zintuigen, nu het donker en kil is. Warme gerechten, rijke, volle smaken, die passen daar perfect bij. In de zomer hebben we echter vaak wat minder honger, en kiezen we vaker voor iets lichts. Dat past ook beter bij de sfeer, bij ons humeur, en bij de temperatuur. 

Echt zomerse wijnen 

Omdat rode wijn intens en bijna warm van smaak is, drinken we die vooral in de winter, al zijn er natuurlijk genoeg uitzonderingen. In de zomer kiezen we eerder voor een frisse rosé of een gekoelde italiaanse witte wijn. 

We vinden het nu eenmaal fijn om op warme dagen iets gekoelds te drinken, dat smaakt dan extra lekker. Bovendien houden we in dit seizoen meer van fris en fruitig, en ook dat vind je in een witte of rose wijn terug. Deze wijnen passen ook beter bij de lichtere gerechten waar we in de zomer vaak voor kiezen, al zijn daar natuurlijk volop uitzonderingen op. Staat er bijvoorbeeld een BBQ op het programma, dan kiezen we vanwege de mooie combinatie met vlees eerder voor een rode wijn. En ook als de zon onder is gegaan, het wat begint af te koelen, is de dag afsluiten met een goed glas rode wijn in de zomer zeker een aanrader. 

Lekkere recepten:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.