Ga je wijn kopen, dan is de kans groot dat je vooral veel Franse namen tegenkomt. Je zou daardoor al snel kunnen denken dat vrijwel alle wijnen, of in ieder geval alle goede wijnen, uit Frankrijk komen. De waarheid ligt echter veel genuanceerder. Ja, er komt veel wijn uit Frankrijk. Maar lang niet iedere wijn met een Franse naam is ook echt in Frankrijk geproduceerd.

Franse druiven gaan de wereld over

Zeg je wijn, dan zeg je Frankrijk. Het land staat bekend om zijn wijnen, en laten we eerlijk zijn, de meeste wijnen die we kennen hebben ook een duidelijk Franse naam. Als je denkt dat vrijwel alle wijn die we drinken uit Frankrijk komt, sta je echt niet alleen daarin.

Toch is dat al lang niet meer het geval. Ja, Frankrijk wordt gezien als de bakermat van de wijnproductie. Hier wordt al eeuwenlang wijn gemaakt, en het land is echt een klassiek wijnland. Maar al lang niet meer het enige land waar ze dat goed kunnen. Overal ter wereld worden hartstikke goede wijnen gemaakt, vaak ook al eeuwenlang. Doordat dat vaak met druiven die oorspronkelijk uit Frankrijk komen gebeurt, hebben veel wijnen een Franse naam. Deze druiven hebben zich echter al héél lang geleden over de wereld verspreid. Ze hebben hun Franse naam, en die wordt ook gebruikt voor de wijn, maar zijn geoogst in heel andere landen. 

Welke wijnen komen dan wel uit Frankrijk?

Koop of bestel je een wijn, dan zijn het vaak Franse namen die je tegenkomt. Een Sauvignon, een Chardonnay, allemaal hartstikke Frans. De wijnen zelf kunnen echter net zo makkelijk uit Amerika of Nieuw-Zeeland komen, om maar eens wat namen te noemen van landen waar ze deze druiven ook voor hun wijnen gebruiken. Die wijnen zijn meer dan prima, hoog van kwaliteit en zeker niet minder dan Franse wijnen; ze kunnen zelfs beter zijn. Het verhaal dat alle goede wijnen uit Frankrijk komen kunnen we dus echt ontkrachten. Ja, ze vinden als het om de gebruikte druif gaat vaak hun oorsprong in Frankrijk. Maar goede wijnen worden echt over de hele wereld geproduceerd.

Wil je graag een wijn drinken waarvan je zeker weet dat die echt in Frankrijk geproduceerd is? Dan is het beter om niet naar de naam van de druif te kijken, maar naar de naam van de streek. Bij een Bourgogne wijn kun je er bijvoorbeeld zeker van zijn dat de wijn uit Frankrijk komt; dat is nu eenmaal waar de Bourgogne ligt. 

Lekkere recepten:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.