pruimenjam

Suikervrije pruimenjam maken

suikervrijejam

Ik word altijd enthousiast als ik op de markt loop. Het liefst zou ik alles meenemen. Maar dit keer was ik juist verstandig en was het mijn vriend die echt nog een zak pruimen wilde hebben. Dat klinkt leuk, maar we hadden al zo enorm veel dat we dat nooit zouden op krijgen. Nu kun je ze natuurlijk altijd verwerken, maar meestal kom je dan uit op zoete baksels. Daar had ik geen zin in, daar wilde ik graag deze suikervrije pruimenjam maken. 

Jam maken is normaal fruit koken met een enorme lading suiker. Super simpel, maar natuurlijk niet echt gezond. Ik vind een lepel jam super lekker door de magere kwark. Maar als ik er dus eigenlijk een lepel suiker in ga gooien kan ik net zo goed voor de veel lekkerdere vette kwark met smaakjes gaan. Gelukkig kwam ik er al snel achter dat je jam enorm gemakkelijk zonder suiker kunt maken. Daar heb je alleen maar een beetje chiazaad voor nodig. 

Normaal ben ik helemaal niet van de superfoods, maar chiazaad neemt vocht op waardoor je jam echt een gelei zal worden in plaats van een fruitpuree. 

Omdat je geen suiker toevoegt moet je wel zorgen dat je fruit al lekker zoet is. Je kunt de pruimen in dit recept bijvoorbeeld makkelijk vervangen door aardbeien, frambozen of blauwe bessen. 

Weet je waar deze pruimenjam ook lekker bij is? Op een simpele boterham met kaas. Kaas met jam of kaas met appelstroop vind ik echt heerlijk! Volgens mij heb ik dat ooit van mijn oma overgenomen. 


Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!

 

Suikervrije pruimenjam
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
 1. 1 kilo pruimen
 2. 3 eetlepels chiazaad
 3. 1 limoen
Instructions
 1. Haal de pit uit de pruimen.
 2. Doe de pruimen in de keukenmachine om ze vast een beetje fijn te hakken.
 3. Doe de pruimen in een pan.
 4. Pers de limoen en doe het sap bij de pruimen.
 5. Breng alles aan de kook en laat dit een half uur zachtjes koken.
 6. Haal de staafmixer er nog eens doorheen. (Ik hou niet van stukjes in jam)
 7. Voeg de chiazaad toe en roer deze er goed doorheen.
 8. Doe de jam in een pot en laat deze afkoelen.
Notes
 1. Heerlijk in de yoghurt, bij een croissant of scones.
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
8 antwoorden
 1. Danielle
  Danielle zegt:

  geniaal! Ik hou ook echt van Jam maar het staat sinds mijn knop om is op de NO GO lijst.. dit ga ik dus zeker een keer proberen. Ik vind echt dat je altijd fijne tips en recepten hebt :)!

  Beantwoorden
 2. Mirjam
  Mirjam zegt:

  Super ga het direct proberen met de kilo’s pruimen die ik net van mijn vader kreeg uit zijn boomgaard. Ik kook ook wel eens pijpje kaneel met de pruimen mee is echt super lekker, oud recept van mijn moeder.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.