Slanke mediterraanse boerenkool stamppot
Misschien was het jullie wel opgevallen dat er de laatste weken weer veel vaker ongezonde gerechten op mijn blog verschenen. Hoewel er veel dingen naar de collega’s van mijn vriend gingen, heb ik zelf ook niet al te netjes gegeten. Ik probeer al maanden af te vallen en ben op dit moment 15 kilo kwijt, maar ik was het even zat. Ik wilde even alles eten waar ik zin in had, dat kan ik natuurlijk niet te lang doen want dan zit alles er weer aan. Daarom ga ik nu weer gezond verder!
Hoewel boerenkool best gezond klinkt, was mijn oude boerenkool alles behalve gezond. Ik maakte mijn boerenkool met spekjes, veel roomboter, jus en vette rookworst. Héééérlijk, maar meer vet dan groenten. Zou het ook gezonder kunnen?
Als je een recept gezonder wilt maken begin je altijd met de slechte dingen eruit halen. Bij boerenkool kan dat ook, maar naar mijn mening houd je dan wel een erg saaie stamppot over.
Daarom besloot ik om in plaats van alleen maar alles dat slecht is eruit te laten, ook heerlijke en gezonde smaken toe te voegen. Zo kwam ik er op deze gezonde slanke Mediterraanse boerenkool stamppot uit!
Ik at deze boerenkool overigens zonder rookworst. Maar mijn vriend is toch altijd wat blijer als er wel een stukje vlees bij zit. Dat kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen.
Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!
- 500 gram boerenkool
- 800 gram kruimelige aardappelen
- 3 paprika's
- 1 bol knoflook
- Zongedroogde tomaten (liefst niet op olie)
- 1 rookworst
- 2 bouillon blokjes
- scheutje melk
- peper
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij het topje van de knoflook eraf, zodat je de teentjes net ziet zitten.
- Besprenkel hier een klein beetje olie overheen.
- Verpak de bol knoflook helemaal in aluminium folie.
- Leg de hele paprika's en de knoflook in de oven en laat deze 30 minuten liggen.
- Wanneer de parika's klaar zijn doe je ze in een boterham zakje zodat de schil los kan stomen.
- Schil de aardappelen.
- Doe de aardappelen in een pan, vul de pan met water tot de aardappels ongeveer een vingertopje onder water staan.
- Doe de bouillon blokjes in het water.
- Leg de boerenkool bovenop de aardappelen.
- Zet de pan op het vuur en breng aan de kook, wanneer het kookt kun je de rookworst op de boerenkool leggen.
- Laat de boerenkool nu 20 minuten koken.
- Snij de geroosterde paprika in kleine stukjes en haal de tenen uit de bol knoflook.
- Giet de boerenkool af, maar laat een beetje kookvocht achter om de stamppot mee te stampen.
- Doe de paprika en knoflook bij de boerenkool en begin met stampen.
- Snij de zongedroogde tomaten fijn en doe deze ook bij de stamppot.
- Maak de boerenkool af met een beetje melk en roer het nog eens goed door.
- Direct serveren.
- Het lijkt veel knoflook, maar doordat deze gepoft is heeft die een veel mildere smaak.
- With love,
Oh dit recept ga ik eens proberen!! wij hebben laatst ook mexicaanse stamppot gemaakt was ook zo lekker. Wij houden hier thuis wel van dingen uitproberen.
Klinkt echt heel erg lekker! De oude vertrouwde groente geheel in een nieuw jasje, dit ga ik zeker eens proberen!
Ahh, ziet er heel erg lekker uit!
Ik vind het altijd zo leuk om dingen over eten te lezen. krijg ik echt honger van
liefs
Dankjewel voor deze gezonde manier van Boerenkool. Wij eten bijna wekelijks boerenkool, maar ik ben ook bezig met lijnen en ga niet 2x een maaltijd koken dus eet ik wel mee…dit is alleen een fijner recept en gezonder :D x
Oooh, wat lijkt me dit een hele variatie! Ik vind dat boerenkool soms nog wel eens een beetje smaakloos kan zijn (hallo mosterd), dus dit lijkt me echt een top idee!
Aaaltijd lekker, een goed stamppotje!
Ik ben gek op boerenkool, dit klinkt ook erg goed.
Ziet er lekker uit!
Wat super dat je al zoveel kilo’s kwijt bent! Knap hoor. En deze gezond versie ziet er net zo heerlijk uit!
Xo
Mmm, dit ziet er goed uit! en fijn dat het een ‘slank’ recept is. Ik voeg ‘m toe aan mijn lijstje!
Normaal gesproken ben ik niet zo fan van stamppot maar deze klinkt heerlijk! Ik moet thuis minstens een keer in de week koken, dit ga ik keren binnenkort eens proberen !