Zelf patat bakken
Patat is ondergewaardeerd. Het is de snelle hap die je op het station haalt voordat je moet rennen om je trein te halen. Het vult je maag voordat je aan het vlees begint. Het is het makkelijkste bijgerecht dat een eetcafé je kan serveren. En hoewel ik niemand ken die het niet lust, steelt patat toch nooit echt de show.
Zelf patat bakken is enorm simpel. Maar omdat het net wat meer werk is nemen de meeste mensen de moeite niet. Het is veel makkelijker om een zak uit de vriezer te halen. Op die manier gaan we patat natuurlijk nooit echt leren waarderen. Het is tijd om de keuken in te duiken en zelf een patatje te bakken waar je echt trots op kan zijn. Dikke friet, zacht van binnen en krokant van buiten.
Het blijft een dilemma. Is het friet of is het patat? Ik kom oorspronkelijk uit Brabant, toen ik het eerst een “patatje met” moest bestellen vond ik dat enorm raar. Tegenwoordig ben ik niet anders gewend.
Als je deze patat gaat bakken, neem dan tussendoor echt genoeg tijd om alles weer af te koelen. Zo krijg je echt het perfecte resultaat. Je kunt de patat vóór de laatste keer afbakken wel invriezen. Heb je toch nog je gemakkelijke zak patat in de vriezer. Mijn portie ging helaas direct dezelfde avond op.
Ik serveerde deze patat bij heerlijke spareribs. Ik hoef vast niet uit te leggen waar je nog meer lekker patat bij kunt eten? Al zou ik ze niet verpesten met een simpele frikandel. Maak lekker kroketjes of heerlijk zacht stoofvlees. Een frisse salade en biefstuk is natuurlijk ook nooit verkeerd. Of beleg zelf een heerlijke hamburger en bak er nog wat uienringen bij. Maar van alleen een portie van deze heerlijke patat zul je ook al genieten.
Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!
- 1 kilo aardappelen
- zout
- Zet een pan met water en zout op en breng dit aan de kook
- Schil de aardappelen en snijd deze in dikke friet.
- Kook de aardappel in 20 minuten, je wilt dat deze helemaal gaar is, maar net niet uit elkaar valt.
- Haal de patat uit het water en laat ze volledig afkoelen.
- Verwarm de frituur voor op 130 graden.
- Bak de patat voor de eerste keer ongeveer 5 minuten. Ze moeten net een beetje beginnen te verkleuren.
- Haal ze weer uit de olie en laat ze volledig afkoelen, bij voorkeur in de koelkast.
- Verwarm de frituur naar 180 graden.
- Bak de patat nu helemaal af tot ze mooi goud bruin zijn. Ongeveer 8 minuten.
- Strooi zout over de patat en serveer direct.
- Geïnspireerd door de perfecte patat van Heston Blumenthal.
- With love,
Mmmm ziet er lekker uit. Wij hebben geen frietpan, dus kunnen dit niet bakken. Bij ons is het vooral zoete aardappelfriet uit de oven wat we zelf maken :)
Dat is ook echt superlekker!
Yumm, het ziet er heel lekker uit :D
Looks good!
ziet er super goed uit maar ik vind halen toch altijd net wat lekkerder!
Echt? :D Dat vind ik juist echt zonde, patat het liefst zo snel mogelijk uit de frituur.
Frieten maakte ik vroeger altijd zelf, maar sinds ik op mezelf woon worden ze niet meer gemaakt. Te veel gedoe met al dat olie en vet, het schoonmaken van de pan enz. Nee tegenwoordig geniet ik extra van groente frieten uit de oven :)
Hallo, wat ik niet terug kan vinden is welk ras van aardappel je gebruik voor de patat.