Zelf rodekool maken

rodekool

Ik weet niet of het overal zo ging, maar sommige groenten kwamen bij ons thuis altijd standaard uit een potje. Witte bonen in tomatensaus, erwten en worteltjes en rode kool. En waarom eigenlijk? Als je het eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je nooit anders meer. Zelf rodekool maken is onwijs simpel en veel lekkerder. 

Onze auto is kapot, dus ik bestelde lekker makkelijk en lui mijn boodschappen bij Albert Heijn. Ik zag dat ze ook een speciaal diepvries aanbod vlees hadden. Fijne ontdekking. Ik vind het meeste wel redelijk duur. Ik kocht een eend voor 12 euro, hij had de grote van een flinke kip. 

Ik hou van eend, het is één van mijn favoriete stukjes vlees en ik heb er een hoop leuke herinneringen aan. Het dinertje met 3 gangen eend dat ik voor mijn ouders kookte, de romantische dinertjes met mijn vriend die niet compleet waren zonder eendenborstfilet en aardappelgratin en de vakantie waarin ik in 14 dagen zeker 5 keer eend heb gegeten. Maar misschien wel één van de beste herinneringen aan eend heb ik in Praag. 

Het was de laatste dag van onze vakantie in Praag. We hadden flink ontbeten, maar besloten toch nog ergens te gaan lunchen. Mijn vakanties draaien natuurlijk om eten. We stapte een klein tentje binnen waar alleen maar locals zaten. Het zag er krakkemikkig uit, de eigenaar sprak geen enkels en we aten 3 gangen en 1 liter bier per persoon en waren zo’n 20 euro kwijt. Het was geweldig! 

Mijn hoofdgerecht was daar een eendenbout met rodekool en serviettenknödel. Het was zo simpel en huiselijk en daardoor echt helemaal geweldig. Als ik ooit weer naar Praag ga, ga ik daar zeker weer heen. 

Rodekool
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
 1. 1 rodekool
 2. 300 ml port
 3. 1 rode ui
 4. 2 appels
 5. 1 laurierblaadje
 6. 1 steranijs
 7. 1 kaneelpijpje
 8. 50 gram roomboter
 9. 1 theelepel maizena
Instructions
 1. Schil de appels en snijd deze in blokjes.
 2. Snij de ui in dunne ringetjes,
 3. De rodekool eerst in kwarten, haal de kern eruit en snijd er vervolgens dunne reepjes van.
 4. Smelt de helft van de roomboter in een pan.
 5. Doe de appel en ui in de pan en laat deze karameliseren.
 6. Voeg de rode kool toe, doe er meteen 200 ml port bij.
 7. Breng op smaak met een laurierblaadje, steranijs en een kaneelpijpje.
 8. Laat de rode kool met de deksel erop nu ongeveer 25 minuten zachtjes pruttelen.
 9. Voeg als het nodig is een beetje extra port toe.
 10. Roer aan het eind van de tijd een beetje maizena los met een eetlepel port.
 11. Voeg dit toe aan de rode kool om de rest van de port een beetje te binden.
 12. Maak alles af met de rest van de roomboter.
Notes
 1. Na deze rodekool eet je nooit meer rode kool uit een potje!
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
4 antwoorden
  • Mirne (Season with love)
   Mirne (Season with love) zegt:

   Zeker! Dat heb ik al met zoveel dingen gemerkt. Ik lustte vroeger bijvoorbeeld ook nooit pesto, nu ben ik er echt op. :D

   Beantwoorden
 1. Sara
  Sara zegt:

  Rode kool! <3 Oh echt, als ik iets lekker vind in de winter is het dat wel. Het liefst zelfgemaakt door mijn oma, want dat kan ze ontzettend goed. Leuk dat je dit recept deelt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.