dinertje plannen

Tips voor het organiseren van een dinertje

tips dinertje

Vanavond heb ik mijn ouders uitgenodigd voor een 4-gangen diner. Ik vind het onwijs leuk om soms eens flink uit te pakken en uitgebreid te koken. Om er een soepele avond van te maken gaat er wel een hoop planning aan vooraf. Daarom deel ik vandaag mijn tips voor het organiseren van een dinertje! 

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk. 

Om maar het een cliché te beginnen. Het is echt enorm belangrijk om je goed voor te bereiden op een diner zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zorg ook dat je altijd een back-up plan hebt mocht er iets fout gaan. 

Tip 2: Beter teveel dan te weinig. 

Daarbij bedoel ik niet dat je de borden helemaal vol moet gooien, maar wel dat je genoeg in huis moet hebben. Hoe vervelend is het als je halverwege een dinertje zit en je wijn al op is? Of wanneer er iets fout gaat met een stuk vlees en je maar precies genoeg had voor iedereen? Alles wat overblijft eet je gewoon in de dagen daarna zelf nog op. 

Tip 3: Let met meerdere gangen goed op de porties

Hier kwam ik tijdens het kerstdiner van vorig jaar achter. Als je meerdere gangen maakt moet je ze niet te groot maken. Een gang uit een 5-gangen diner kan niet net zo groot zijn als een gang uit een 3-gangen diner. Wij zaten vorig jaar na de 4de gang zo vol dat we nog maar met moeite van het dessert konden proeven. 

Tip 4: Kom uit de keuken. 

Ik zei al dat een goede voorbereiding belangrijk was. Dat is ook belangrijk zodat jij af en toe eens uit de keuken kunt komen. Het is helemaal niet leuk als jouw gasten zitten te dineren en jij eigenlijk alleen maar constant in de keuken staat. Je moet het eten natuurlijk in de gaten houden en af maken, maar zorg dat je het meeste werk al hebt gedaan voordat je gasten binnen komen. Als het een gezellige avond is, smaakt het eten ook veel beter!

Tip 5: Hou rekening met je gasten. 

Vraag van te voren naar de voorkeur van je gasten. Houd altijd rekening met allergieën of mogelijke voorkeuren van je gasten. Soms kun je het niet van te voren weten, maar er zijn veel producten waarvan je wel weet dat er veel mensen zijn die er niet van houden. Als je vis wilt serveren zou ik bijvoorbeeld altijd een optie zonder vis hebben. Hetzelfde zou ik doen voor blauwe kaas, schaal en schelpdieren en orgaanvlees. 

Tip 6: Kies voor vertrouwde recepten 

Ik neem graag risico, maar wil je er zeker van zijn dat je een geslaagd diner hebt kun je beter recepten maken die je al eerder hebt gemaakt. Mocht jij dit jaar bijvoorbeeld het kerstdiner regelen, het kan echt geen kwaad om al een keer een oefen-diner te houden! 

Tip 7: Geniet ervan

Het is enorm gezellig om een avond voor andere mensen te koken. Maak er een gezellige avond van en maak je vooral niet te druk. Het eten is belangrijk, maar het is nog veel belangrijker om gewoon een leuke avond te hebben. Mocht het echt niet lekker zijn is er altijd nog een grote gele M waar ze op de terugweg langs kunnen rijden. 

9 antwoorden
 1. Fleur
  Fleur zegt:

  Hele handige tips! Ik kan niet wachten totdat ik met mijn vriend samenwoon en ook dit soort dingetjes kan organiseren voor vrienden en familie. Momenteel kan dat nog niet zo goed in mijn studentenkamer, haha!

  Beantwoorden
 2. Elise
  Elise zegt:

  Goede tips! Heb meteen zin gekregen om een dinertje te organiseren. Wat een leuke (lekkere!) site heb je trouwens! Ik kende ‘m nog helemaal niet, maar ik kom zeker terug :)

  Beantwoorden
 3. Lauren de Bruijn
  Lauren de Bruijn zegt:

  Leuke tips! Ik ga volledig akkoord dat het beter is als je iets te beel hebt dan te weinig :) Straks ga ik mijn opa’s verjaardag organiseren en ik wil eem leuk diner voor hem maken. Ook vind ik het redelijk om altijd met de gasten blijven daarom ga ik een advies “ga uit de keuken” 100 % volgen en het avondje in een restaurant organiseren. Hopelijk zal alles me lukken!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.