robert meesterlijk brood

Robèrt van Beckhoven: Meesterlijk brood

Robert

Los van het feit dat hij de enige zowel meester boulanger als meester patissier is in Nederland, is Robèrt van Beckhoven voor het grote publiek bekend geworden door de tv programma’s “Heel Holland bakt” en “Cupcakecup”. Deze vrolijke gezellige Brabander heeft zijn eigen bakkerij in Oisterwijk en geeft hier ook workshops zowel aan de thuisbakkers als de professionals. Robèrt van Beckhoven staat voor ambachtelijke producten en kan uren over alles dat met bakken te maken heeft praten. 

Het was dan ook wachten tot hij zijn eerste boek uit zou brengen. Dat moment is nu daar! En daarom mocht ik samen met andere pers naar een workshop en zijn boeklancering. 

Robèrt zijn enthousiasme is aanstekelijk. In korte tijd probeert hij zoveel mogelijk kennis door te geven, ik zou dagenlang naar hem kunnen luisteren. Hij kan de basisprincipes van het bakken zo makkelijk verwoorden. Het mooist vond ik de vergelijking van deeg met kauwgom. Als je een kauwgombel wil blazen moet je eerst goed kauwen. Zo werkt het ook met deeg, om lucht in je deeg te krijgen moet je het eerst lang kneden. 

Hij laat ons zien hoe je deeg moet kneden en hoeveel makkelijker het is om dat met de keukenmachine te doen. Hij laat ons zien hoe je het meeste suiker aan je bolussen krijg en hoe je eigenlijk een puddingbroodje zou moeten maken. Dat hoort namelijk geen opengesneden puntje te zijn! De puddingbroodjes ga ik volgende week proberen! 

Ik zou jullie allemaal aan kunnen raden ook eens een workshop bij Robèrt te volgen, ik zou ook heel graag nog een workshop volgen. Maar eerst ben ik zijn boek ingedoken. 

robertmeesterlijkbroodRobèrt van Beckhoven: Meesterlijk brood. 

Het fijne aan dit boek is dat het voor beginners enorm toegankelijk is. In het eerst hoofdstuk komen verschillende basistechnieken aan bod. Vervolgens staat bij de recepten ook duidelijke uitleg. Het boek staat vol met foto’s waardoor de technieken nog duidelijker worden. En alsof dat nog niet genoeg was verwijzen ze bij sommige recepten ook naar de website waarop instructie-filmpjes staan. 

robertboek

Ik ben zelf nog helemaal niet zo thuis in het brood bakken, maar door hem lijkt het zo makkelijk en leuk dat ik meteen zin heb om te beginnen. 

Met dit boek kunnen wij straks alleen goed en puur brood maken. Brood is niet veel werk, maar kost wel veel tijd. Maar als de resultaten daar dan ook naar zijn is dat toch niet erg? 

Enige minpuntje? Ik vond het jammer dat Robèrt bij de puddingbroodjes gebruik maakt van custardpoeder. Dat vind ik zonde want zelf banketbakkersroom maken is helemaal niet lastig en volgens mij kan zo’n poeder echt niet op tegen verse eierdooiers! 

Van wit brood tot Zeeuwse bolussen. Laten we gaan bakken. 

meesterlijkbrood

 

5 antwoorden
  1. Bianca
    Bianca zegt:

    Wat gaaf dat je daar bent geweest! Ben zelf gek op brood maar ivm het afvallen eet ik het bijna niet meer. Had trouwens niet verwacht dat Robert iets van poeder gebruikt, misschien komt dat door tijdsgebrek? x

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.