10 tips voor foodbloggers

tips foodbloggersIk twijfelde even of ik dit artikel wel moest schrijven. Wie ben ik om jullie te vertellen hoe jullie zouden moeten bloggen? Ik heb zelf nog een hoop te leren en mijn blog is nog aan het groeien. Ik ga jullie dan ook niet vertellen hoe jullie moeten bloggen, maar ik wil wel graag een aantal dingen delen die ik heb geleerd het afgelopen jaar.

1. Volhouden. Dit is misschien wel het eerste wat ik heb geleerd. Als je graag met je blog bezig bent, twijfel er dan niet aan alleen omdat de bezoekersaantallen tegenvallen. Mijn eerste recepten zijn door nog niet eens 10 mensen bekeken, maar 10 mensen is al meer dan dat ik ooit aan tafel heb gehad. Ondertussen “eten” er dagelijks veel meer mensen mee dan ik in mijn huis zou kunnen proppen, al zou ik gaan stapelen!

2. Wees jezelf. Natuurlijk kun je meegaan met alles dat nu weer “in” is. En als dat bij jou past moet je dat vooral doen. Maar als jij een ander merk wilt gebruiken, als jij je niet schaamt omdat je maandelijks naar de McDonalds gaat, als jij best nog wel eens een pakje of een zakje gebruikt, schaam je niet. Ook jouw verhaal is herkenbaar voor mensen. Ook jouw verhaal is boeiend voor mensen. Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf.

3. Zorg voor een mooie lay-out. Eigenlijk is dit belangrijk voor elke blogger. Natuurlijk moet je kunnen schrijven, maar mensen klikken een website in één oogwenk weg zodra een lay-out er niet goed uitziet. Ik herken dit bij mezelf ook. Zo klik ik donkere blogs of blogs met een hele drukke achtergrond direct weg. Zorg dat je tekst goed leesbaar is.

4. Maak je eigen content. Zo’n tip zou eigenlijk niet nodig moeten zijn, maar toch hoor ik van andere foodbloggers dat ze een eigen recept letterlijk ergens tegenkomen. Natuurlijk kun je inspiratie uit een recept halen, maar mocht je een recept precies overnemen, plaats dan op z’n minst een bronvermelding. “Onze” eigen foto’s komen we al helemaal liever niet ergens anders tegen tenzij daar vooraf toestemming voor is gevraagd.

5. Leer je bezoekers kennen. Zelf weet ik bijvoorbeeld dat mijn doelgroep eigenlijk heel erg op mezelf lijkt. Veelal jong, enthousiast over koken maar niet altijd even veel ervaring. Ik merk dus ook dat mensen bij te lastige recepten soms afhaken. Soms schrijf ik ze toch, omdat ik ze gewoon wil delen.  En wat voor veel mensen basisbegrippen zijn in de kookwereld, leg ik toch elke keer weer even kort uit, want misschien is het wel iemands eerste keer!

6. Post met regelmaat. Ik probeer dagelijks te posten, dat is met regelmaat. Maar het is ook helemaal prima als jij besluit om maar één keer in de week iets te posten. Maar zorg dat het voor mensen duidelijk is. Als je normaal elke dag schrijft en daarna zijn er ineens twee weken geen artikelen, dan verlies je een hoop vaste volgers.

7. Maak het persoonlijk. We zijn blogs, geen receptensites. Schrijf dus lekker een persoonlijk stukje, laat een beetje van jezelf zien. Als jij echt wild van een recept wordt, verberg dat dan niet. Of misschien heb je wel iets leuks meegemaakt terwijl je het aan het maken was. Zo likt mijn vriend altijd de spatel af als ik iets zoets aan het bakken ben, zelf lust ik geen rauw beslag of deeg.

8. Contact met andere foodbloggers. We hebben allemaal op z’n minst één iets gemeen, dus waarom zouden we elkaar daar niet mee helpen? Zelf vind ik bijvoorbeeld de Facebook groep erg fijn om vragen te stellen of ervaringen te delen. Maar ook op Twitter is het soms gezellig! Op pers events zul je elkaar vast ook nog tegen komen.

9. Het gaat niet om gratis spullen. Uiteindelijk krijg je steeds vaker het aanbod om in ruil voor spullen of geld een artikel te schrijven. Zeg gewoon nee als een product of dienst niet binnen jouw blog past. En mocht je een review schrijven, wees altijd eerlijk. Waarschijnlijk ben je 10x positiever omdat je er geen cent voor hebt betaald, probeer het toch oprecht te houden.

10. Heb plezier. Bloggen is leuk. Verlies je plezier niet. Het hoeft allemaal niet perfect, je hoeft niet altijd serieus te zijn. Zorg dat bloggen leuk blijft!

Hebben jullie nog meer tips?

 

 

9 antwoorden
 1. Mylene
  Mylene zegt:

  Eigenlijk gelden de meeste tips niet alleen voor foodblogs, maar voor alle blogs. Vooral van tip 6 (post met regelmaat) kan ik namelijk heel veel leren, haha. Daar gaat het bij mij vrijwel altijd mis.

  Beantwoorden
 2. Janique
  Janique zegt:

  Handig , dankjewel! Ik ben een tijdje geleden ook zelf een foodblog begonnen (eerst had ik een beautyblog ) en ik zou het heel leuk vinden als je in een reactie liet weten wat je ervan vond , ben benieuwd !

  Liefs, janique

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *