witte bolletjes

Witte bolletjes

witbolletje

Niets zo lekker als zelfgebakken broodjes. Toch maak ik ze eigenlijk veel te weinig zelf. Maar wanneer ook iets bijzonders maak voor erop, dan wil ik ook wel een beetje moeite doen voor een lekker broodje. Deze witte bolletjes zijn zachte broodjes, maar niet zoals de witte bolletjes uit de supermarkt. 

Als ik uit ga eten kan ik enorm genieten van het mandje brood met gezouten boter dat je je krijgt voor het eten. Toch zul je mij dat thuis nooit zien eten. Dat is ook gewoon niet lekker op het simpele volkoren brood dat ik doorgaans eet. Maar dat is dus wel heel erg lekker als je dat op zelfgebakken broodjes doet, eigenlijk hebben ze niet meer nodig dan een klein beetje roomboter en zeezout. 

Broodjes opbollen is een techniek apart. Bij mij is er qua uiterlijk maar één broodje mooi gelukt en die heb ik heel gemeen elke keer vooraan gelegd voor de foto. Het lijkt geen lastige techniek, maar je moet hem gewoon regelmatig oefenen om hem goed onder de knie te krijgen. Ik wilde het deeg niet te lang blijven opbollen, bang dat ik de luchtigheid zou verliezen. 

Het opbollen is wel belangrijk, maar dat het uiterlijk er niet helemaal perfect uitziet vind ik niet storend. Je mag best zien dat ik deze broodjes zelf heb gemaakt. Mocht je moeite hebben met opbollen, zoek dan eens een filmpje op Youtube over het opbollen van broodjes. Het is soms wat lastig te begrijpen met puur tekst, maar als je het even ziet dan snap je het direct. 

Bakken jullie wel eens zelf broodjes?


Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!

Witte bolletjes
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
 1. 500 gram bloem
 2. 350 ml melk
 3. 75 gram roomboter
 4. 1 zakje gist
 5. 1 eetlepel suiker
 6. mespunt zout
Instructions
 1. Smelt de roomboter in de magnetron.
 2. Doe de bloem, melk, gist, suiker, zout en gesmolten roomboter bij elkaar in een schaal.
 3. Kneed dit deeg zeker 15 minuten door. Ik gebruik de keukenmachine en maak het daarna af met de hand.
 4. Maak een mooie bol van het deeg, giet wat olie in een schaal. Doe het deeg hierin en draai het deeg daarna een keer om zodat overal een beetje olie zit.
 5. Dek het deeg af en zet het op een warme plek weg, laat een uur staan.
 6. Het deeg zou nu ongeveer twee keer zoveel volume moeten hebben.
 7. Verdeel het deeg in 10 stukken, bol deze stukjes op tot mooie broodjes.
 8. Leg ze op een ovenplaat met bakpapier, houd genoeg ruimte tussen de broodjes.
 9. Dek ze weer even af, ze moeten nog eens ongeveer 45 minuten staan.
 10. Warm voor het eind de oven voor op 220 graden.
 11. Bak de broodjes in 15 minuten af.
Notes
 1. Heerlijke simpele witte bolletjes.
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
3 antwoorden
 1. Kim / AlleenPuur
  Kim / AlleenPuur zegt:

  Bolletjes zijn zo lekker voor in het weekend. Vooral als ze zelf gemaakt zijn. Mij lukt het nog niet om ze zo mooi te krijgen!

  Pssst vraagje; schrijf jij ook wel eens gastblogs? Wij zoeken nog foodies :)

  Beantwoorden
 2. Yvonne
  Yvonne zegt:

  Heb ze gebakken, zager er prima uit, alleen wanneer je ze proeft….alsof je een klap op je … krijgt. Ik eet praktisch zoutloos altijd, maar een mespunt zout in dit deeg is echt te weinig. Zou het dubbele doen en gezouten roomboter gebruiken. Ik had ongezouten roomboter. Maar is echt veel te flauw zo

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.