schotse eieren

Schotse eieren

schotse eieren

Ik heb het prachtige boek “Heston Blumenthal thuis” en daar kwam ik een recept tegen voor Schotse eieren. Ik was direct verliefd, maar dat kon ook door de prachtige foto komen. Ik maakte zelf een hele simpele versie. Als je Schotse eieren nog niet kent, eigenlijk zijn dit gewoon gepaneerde eieren in vlees. 

Als ik iets nieuws ga maken dan zoek ik het altijd een keertje op in Google images. Afbeeldingen zeggen mij vaak meer dan tekst. Ik zag enorme verschillen en wat ik vooral zag is dat je het ei niet te lang moet koken. Het ziet er gewoon totaal niet smakelijk uit als je ei zo lang gekookt is dat er een groen randje om het eigeel zit. In het ideale geval is het eigeel zelfs nog zacht, maar doordat je de eieren eerst kookt en daarna frituurt is dat natuurlijk best lastig. 

Ik serveerde deze Schotse eieren met een honing/mosterd mayonaise. 

Ik weet eigenlijk niet zeker als welke gang deze Schotse eieren gebruikelijk zijn. Ik heb ze gewoon voor mijzelf en mijn vriend gemaakt als voorgerechtje. Als lekker hapje om zin te krijgen in het hoofdgerecht. En stiekem is dit ook wel iets dat ik ’s avonds gewoon in de frituur gooi als ik slechte trek heb. Maar dat is vast niet helemaal normaal. Maar soms is het zo lekker om even te snaaien ’s avonds. Daar moet ik wel weer mee stoppen. Dat heb ik besloten toen ik laatst tijdens een film samen met mijn vriend een bak Ben&Jerry’s heb leeg zitten lepelen. 


Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!

 

Schotse eieren
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
 1. 4 runderworstjes
 2. 5 eieren
 3. panko om te paneren.
Instructions
 1. Zet een pannetje met water op, breng dit aan de kook.
 2. Kook 4 eieren ongeveer 5 minuten. Ze moeten hard genoeg zijn om te pellen, maar toch zachtgekookt.
 3. Laat de eieren helemaal afkoelen en pel ze.
 4. Haal het vlees uit het worstje en maak hier een platte cirkel van.
 5. Vouw het vlees om een ei heen, doe dit met alle 4 de eieren.
 6. Klop het overige ei los, haal de ballen door het opgeklopte ei en daarna door de panko.
 7. Verwarm de frituur op 180 graden, bak de Schotse eieren in ongeveer 6 minuten af.
Notes
 1. Een ei in een nieuw jasje.
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
6 antwoorden
 1. Cassandra
  Cassandra zegt:

  wat grappig dat het uit een schots boek komt! In Groningen is dit fenomeen namelijk zeer bekend, als een ‘eierbal’. Ik noem het altijd een ei in een kroketjasje. Erg lekker!

  Beantwoorden
  • Mirne (Season with love)
   Mirne (Season with love) zegt:

   Daar heb ik van gehoord ja! Maar dat is echt ragout en geen puur vlees toch? Lijkt me overigens ook heel erg lekker, staat nog op de to-do list!

   Beantwoorden
 2. Linda Delichef
  Linda Delichef zegt:

  Deze staan bij mij ook al heel lang op het lijstje om te maken, maar omdat ik niet kan plaatsen op welk moment ik ze zou moeten eten, is het er nog niet van gekomen. Jouw eieren zijn wel erg goed gelukt, precies zoals ik m’n dooier het liefst heb!

  Beantwoorden
 3. stratenmaker dordrecht
  stratenmaker dordrecht zegt:

  De foto ziet er heerlijk uit. Ga dit recept aan mijn vrouw geven zodat zij dit eens kan maken. Leuk artikel! Ik ben zelf stratenmaker en moet natuurlijk wel goed eten. Al dat straten vergt veel energie dus neem zelf wel eens eieren mee maar liever dit soort eieren! haha.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.