Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes

zweedsegehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes stonden al zo lang op mijn lijstje, dus toen ik ze op het blog van “What mom would cook” tegen kwam was ik direct enthousiast. Hier kan ik wel van blijven eten!

Met de foodblog swap kook ik elke maand weer van een ander blog, dit keer maakte ik zo kennis met het blog “What mom would cook“. Een prachtig blog waarvan ik het vooral geweldig vind dat er echt hele verhalen bij de recepten staan. Een fijne korte geschiedenis over de gerechten bijvoorbeeld. Ook staan er toffe culinaire herinneringen van andere mensen over hun moeder (0f vader). We hebben allemaal wel zo’n gerecht wat alleen mama goed kan maken, voor mij is dat mijn moeders jus. 

Zweedse gehaktballetjes heb ik een hoop op in mijn leven. niet omdat ik naar Zweden ben geweest. Maar ik heb wel gewerkt bij de IKEA. Dat komt al in de buurt toch? Als ik een avond moest werken mocht ik in het restaurant eten, dan kom je al snel bij de gehaktballetjes uit. Al moet ik heel eerlijk zeggen dat ik de ballen ook echt wel gezien had na een paar keer. Gelukkig is dat nu al weer enige tijd geleden dus ik had wel weer zin in Zweedse gehaktballetjes. 

Normaal krijg je er zo’n enorm zoete vossenbessensaus bij, maar dat vind ik echt enorm smerig. Ik hou absoluut niet van zoetigheid bij mijn warme eten. Voor mij dus ook geen pizza hawai, of kip kerrie. Als we het dan toch over herinneringen hebben, wij kregen heel vroeger wel eens rijst met kip en zo’n blikje fruitmix. Dat was echt enorm smerig! 

Voor mij dus geen jam bij deze Zweedse gehaktballetjes, maar wel een heerlijke romige saus. 

Zweedse gehaktballetjes
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
  1. 500 gram rundergehakt
  2. 1 ui
  3. 125 ml melk
  4. 75 gram paneermeel
  5. 1 ei
  6. 25 gram roomboter
  7. 2 eetlepels bloem
  8. 100 ml runderbouillon
  9. 100 ml slagroom
  10. peper
  11. zout
  12. peterselie
Instructions
  1. Doe de paneermeel in een schaaltje en doe de melk hier, laat dit even weken.
  2. Snipper de ui heel fijn.
  3. Kneed het gehakt met de paneermeel en de ui, breng op smaak met peper en zout.
  4. Rol hier kleine gehaktballetjes van.
  5. Bak de balletjes in een koekenpan rustig gaar.
  6. Haal de balletjes uit de pan, smelt de roomboter nu in dezelfde pan.
  7. Voeg de bloem toe en laat deze even garen.
  8. Voeg vervolgens geleidelijk de bouillon toe en daarna de slagroom.
  9. Als de saus te dik blijft kun je meer bouillon toevoegen.
  10. Breng verder op smaak met peper en zout.
  11. Serveer de balletjes met de saus en garneer met peterselie.
Notes
  1. Lekkerder dan van de IKEA!
  2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
5 antwoorden
  1. Emily van Kampen
    Emily van Kampen zegt:

    Bij mij ontstaat ook gelijk de link naar Ikea als ik Zweedse gehaktballen hoor. Die zoete saus vind ik persoonlijk ook helemaal niets, dus deze combinatie klinkt een stuk aantrekkelijker.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *