panna cotta

Witte chocolade panna cotta

pannacottaValentijnsdag! Ik wil niet mee doen aan het commerciële gedoe. Maar een dagje degene waarvan je houd extra verwennen kan geen kwaad toch? Ik maak vanavond een drie gangen diner voor mijn vriend. Vooraf zelfgemaakte ravioli, daarna eend en als dessert deze witte chocolade panna cotta’s! En nu maar hopen dat hij dit blogje niet leest.

Terwijl ik het eerste stukje typ, dacht ik “hoe kan ik hier nou eerlijk over schrijven, als ik het nog niet eens geproefd heb”. Dus puur om het allemaal eerlijk te houden heb ik even een half schaaltje getest. En wow, dit is lekker! Als jullie willen weten of het een tweede keer ook nog lekker is, moeten jullie even roepen. Dan offer ik mezelf nog eens op.

Voor de panna cotta:

 • 400 ml slagroom
 • 100 ml melk
 • 200 gram witte chocolade
 • 4 blaadjes gelatine
 • 1 vanille stokje

Voor de chocoladesaus:

 • 100 ml slagroom
 • 50 gram rietsuiker
 • 1 eetlepel cacao
 • 50 gram witte chocolade

Panna cotta, ik had het nog nooit gemaakt. Ik had het om eerlijk te zijn zelfs nog nooit op. En nu vraag ik mezelf af waarom eigenlijk niet. Het is onwijs simpel om te maken en het is toch ultiem genieten. Misschien omdat het niet echt gezond is. Maar achja.

Begin met het weken van de gelatine blaadjes, doe ze in een glas koud water. Tegen de tijd dat we ze nodig hebben zijn ze dan goed. Zet een klein pannetje op het vuur en doe hierin de slagroom en de melk. Schraap het merg uit het vanille stokje en doe dit ook in de pan. Ik heb het stokje er ook bij gedaan, maar deze kun je natuurlijk ook in een pot met suiker doen!

Breng het mengsel aan de kook en breek ondertussen de witte chocolade in blokjes. Doe de witte chocolade erbij en wacht tot het helemaal gesmolten is. Blijf ondertussen wel veel roeren.

Als de chocolade gesmolten is haal je het vanille stokje eruit. Knijp de blaadjes gelatine uit en doe dit in de pan erbij. Laat ze even helemaal oplossen en draai het vuur uit.

Doe de panna cotta in bakjes of glazen en laat ze minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.

Je kunt verschillende sauzen bij de panna cotta serveren. Waarschijnlijk is een rode saus het meest gebruikelijk. Ik maakte er een chocoladesaus bij. Erg machtig, maar wel lekker! En dit had ik allemaal nog in huis, als je gewoon al donkere chocolade hebt kun je die natuurlijk gebruiken.

Zet een pannetje op het vuur met hierin de slagroom. Doe de suiker erbij en verwarm het tot de suiker helemaal is opgenomen. Doe er een lepel cacao bij en roer het flink door. Wanneer dit klaar is kun het van het vuur halen. Voeg vervolgens de chocolade toe, die zal nog langzaam smelten en de saus iets dikker maken. Doe de saus over de panna cotta heen. Zorg dat de panna cotta wel al een beetje hard is geworden, anders zou het door elkaar kunnen gaan.

Smakelijk! En fijne valentijn!

 

6 antwoorden
 1. Stella
  Stella zegt:

  Mmm, ik ben het met Daphne eens! Klinkt heerlijk! Ik krijg het vast voor elkaar om het heel anders te laten smaken dan het klinkt, maar goed. Liefs, en fijne Valentijnsdag!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.