Eend met stoofpeer

eendstoofpeer

Eend is natuurlijk geweldig met port, stoofperen zijn ook gewoon met port. Het leek mij dan ook niet meer dan logisch dat eend met stoofpeer ook heerlijk zou zijn. En het was een succes! 

We zijn allemaal druk bezig met kerstdiners verzinnen. Een week van te voren al naar de supermarkt om de drukte voor te zijn, maar vervolgens toch op het laatste moment nog wat moeten halen. Herkenbaar? Zo gaat het bij mij wel altijd. 

Dit gerecht zou zeker niet misstaan op bij een kerstdiner. Zal ik jullie een geheimpje verklappen? Één van mijn 5 gangen lijkt hier zelfs verdacht veel op. 

Het hoeft natuurlijk echt geen kerst te zijn om eend te eten. Eend is mijn favoriete stukje vlees. Ik heb laatst in een aanbieding 20 eendenborstjes gekocht, ik kan nog even vooruit. 

Ik heb wel met mijn vriend afgesproken dat wij in het nieuwe jaar een stuk minder vlees gaan eten. Zo veel mogelijk vegetarisch, maar heel soms een uitzondering van goed en speciaal vlees. 

Dat is tenminste één van onze goede voornemens. Want jawel, ook dat komt er alweer aan. Het gaat altijd zo snel in december. Ik zou er nu een aantal clichés in kunnen gooien over hoe snel het jaar is gegaan, maar laten we dat maar overslaan. Eerst nog even genieten van deze laatste twee weken. 

Wat is het toch fijn om als student deze weken lekker vrij te zijn. Ik moet nog wel werken, maar toch voelt het als vakantie. Minder gezellig alleen dat mijn vriend wel gewoon moet werken. Maar dan maken we de avonden maar gewoon extra knus. 

Eend met stoofpeer
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Stoofperen
  1. 8 Giese Wilderman peren
  2. 500 ml port
  3. 1 kaneelstokje
  4. 1 eetlepel suiker
  5. 1 sinaasappel
Eend
  1. 4 eendenborstjes
  2. peper
  3. zout
Saus
  1. 200 slagroom
  2. 50 gram roomboter
Instructions
  1. Schil de stoofperen en haal het klokhuis eruit. Je kunt ze natuurlijk ook gemakkelijk in partjes snijden.
  2. Snij de sinaasappel in kwarten.
  3. Zet de peren met de port, het kaneelstokje, de suiker en de sinaasappel op het vuur.
  4. Laat de peren ongeveer een uur zachtjes pruttelen tot ze zacht zijn.
  5. Snij het vet van de eendenborstjes in.
  6. Verwarm een pan en doe hier geen vet in, leg de eendenborstjes met de vetkant naar beneden in de pan.
  7. Bak de eendenborst eerst heet om het vet te smelten en draai het vuur daarna lager.
  8. Ik laat hem vaak langer op de vetkant liggen en maar heel kort op de andere kant.
  9. Bestrooi de eendenborstjes met peper en zout.
  10. Ik vind het lekker wanneer ze nog een beetje rood zijn, daarom bak ik ze in totaal ongeveer 8 minuten.
  11. Haal de eendenborstjes uit de pan en laat ze onder aluminiumfolie rusten.
  12. Giet de stoofperen af, maar bewaar het vocht.
  13. Smelt de roomboter in de pan, voeg het vocht van de stoofperen toe.
  14. Laat dit inkoken tot ongeveer de helft voordat je de saus afmaakt met de slagroom.
  15. Laat de saus weer even inkoken.
  16. Proef en breng op smaak met peper en zout.
  17. Serveer de eend met de stoofperen.
Notes
  1. Dit is voor 4 personen. Heerlijk met bijvoorbeeld een aardappelgratin of een pastinaakpuree.
  2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
2 antwoorden
  1. Kelvin-Dagelijkse hap!
    Kelvin-Dagelijkse hap! zegt:

    Oeeeewh nice! Ik ben ook een enorme eend-liefhebber, van gekonfijte eendenbout tot eendenborst, HEERLIJK. Dit is wel een receptje om te onthouden. En gelukkig heb ik zelf laatst nog een aardappelgratin online gezet dus dat komt helemaal goed!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *