Saoto

Saoto soep zelf maken

saotosoep

Een poosje terug was ik met een vriendin op Zuidplein. En in plaats van alle voor de hand liggende ketens om te lunchen, stapte wij Surifood binnen. Daar at ik mijn eerste saoto soep. Ik vond het meteen tof. Ik zette “saoto soep zelf maken” direct bovenaan mijn to-do list. 

Saoto soep is een Surinaamse kippensoep die oorspronkelijk uit de Javaanse keuken komt. Een bouillon met heerlijke kruiden is het hoogtepunt van de soep. Ik maak wel vaker kippensoep, maar de Hollandse versie kan hier naar mijn mening echt niet tegenop. 

Ik moet veel vaker en meer kruiden gaan gebruiken. Ik gebruik wel de kruiden die vaak in de Franse keuken worden gebruikt. En heel soms maak ik een curry. Maar ik moet eerlijk zeggen dat dit de eerste keer was dat ik verse laos kocht. Gelukkig hebben ze hier op de Afrikaandermarkt echt alles. Sowieso mijn favoriete markt, mocht je uit Rotterdam komen zou ik je echt aanraden daar je groenten en fruit te gaan kopen. 

Ik heb verschillende versies bekeken van saoto soep. Daarvan heb ik eigenwijs dat ik ben mijn eigen versie gemaakt. Misschien zou je denken dat je een recept letterlijk zou moeten volgen, maar saoto soep wordt door elke familie anders gemaakt. Ik heb het dus ook naar mijn eigen smaak aangepast. 

Verder maak ik mijn soep altijd het liefste van een hele kip. Omdat ik dat gewend ben van mijn eigen kippensoep en bouillon. Maar je kunt hiervoor natuurlijk ook kippenpoten gebruiken. Kies wel altijd een stuk waar nog been in zit. 

Qua garnituren kun je ook zelf kiezen wat je lekker zou vinden. Ik voeg later nog rijst toe, dus ik vond de gebruikelijke aardappelfrietjes en gebakken vermicelli onzin. Die vriendin waarmee ik het op Zuidplein at, hield niet van taugé. Dan laat je dat ook lekker weg. Maak er gewoon lekker je eigen ding van. 

Saoto soep
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
 1. 1 hele kip
 2. 1 flinke stengel citroengras
 3. 1 duim laos
 4. 2 laurierblaadjes (of salam blaadjes maar die kon ik niet vinden op de markt.)
 5. 2 bouillonblokjes
 6. 2 uien
 7. 6 tenen knoflook
 8. 3 liter water
 9. peper
 10. zout
Als garnituur
 1. taugé
 2. eieren
 3. gebakken uitjes
 4. peterselie
 5. rijst
 6. ketjap
 7. sambal
Instructions
 1. Vul de pan met 3 liter water, doe de kip hierbij.
 2. Snij de uien in kwarten, doe een knoop in het citroengras en plet de tenen knoflook.
 3. Doe vervolgens alle ingrediënten in het water en breng dit aan de kook.
 4. Laat dit een uur rustig pruttelen.
 5. Haal de kip er na een uur uit, laat de rest van de bouillon trekken.
 6. Kook de eieren en de rijst gaar.
 7. Meng een eetlepel ketjap met een halve theelepel sambal.
 8. Pluk het vlees van de kip af.
 9. Zeef de bouillon.
 10. Bak schaaltjes of diepe borden erbij.
 11. Doe een beetje taugé, geplukte kip en gebakken uitjes in de schaaltjes.
 12. Verdeel hierover de bouillon.
 13. Zet de ketjap en de rijst op tafel, dan kunnen mensen de soep zelf vullen en op smaak brengen.
Notes
 1. Mijn eigen versie. Dit komt zeker nog vaker op tafel te staan.
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
4 antwoorden
 1. Linda
  Linda zegt:

  Oh my, deze saoto soep ziet er echt heeel lekker uit! Ik heb het wel eens zelf gemaakt maar dat was nog niet goed genoeg gelukt vond ik. Ik ga dit recept opslaan!

  Beantwoorden
 2. Peter G.
  Peter G. zegt:

  Saoto soep komt inderdaad uit Indië/Indonesië waar het ‘soto ajam’ heet. Ofwel ‘kippensoep’ (ajam=kip en soto=soep). Saoto soep is dus ‘soep soep’. Beetje dubbelop!
  Wel heel lekker en een erg fijn maaltje om op een warme dag lekker licht te eten. En als je het jezelf makkelijk wilt maken: de toko heeft een boemboe (=kruidenmengsel) die je aanfruit en dan mengt met kippenbouillon (vooral zelf maken!) en je hebt een geweldige soep. Garnituur kun je desgewenst uitbreiden met bijvoorbeeld selderij, kool of paksoi, gekookte sperzieboontjes.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.