Goulash met serviettenknödel
Vorige maand zat ik in het prachtige Praag voor een aantal heerlijke dagen samen met mijn vriend. Praag is een prachtige stad, met veel bier en heerlijk eten. Voordat wij vertrokken hadden we een aflevering over Praag “No reservations” van Anthony Bourdain gekeken. Daar werd ik al verliefd op het eten.
Ik was dan ook van plan om een aantal van de dingen die Anthony Bourdain heeft gegeten ook te gaan eten. Ook wilde ik foto’s maken van alles dat ik at, zodat ik een leuk artikel kon schrijven over het eten in Praag. Maar ik kwam er al snel achter dat het eten in Praag gewoon echt niet fotogeniek is. Als ik daar een artikel over zou schrijven zou ik jullie alleen maar ontmoedigen om in Praag te gaan eten.
En dat zou zonde zijn, want het was wel heerlijk. Veel gestoofd vlees, heerlijke saus, brood dumplings of gewoon aardappels. Simpel huiselijk eten, maar heerlijk. Ook op straat is er veel lekker eten. Het lekkerste wat ik heb gegeten was een Praagse hotdog. Heerlijke kruidige gebakken worst. Perfect na een avondje iets te veel bier drinken. En geloof me, teveel bier zul je drinken. Je betaalt maar 1 euro voor een biertje en hoewel ik geen grote bierdrinker ben vond ik het daar wel heerlijk. En het hoort er natuurlijk gewoon een beetje bij.
Op de laatste dag kwamen we het leukste restaurantje tegen. Een kleine zaak waar echt alleen maar locals zaten. Het zat er dan ook heel ouderwets uit en de eigenaar sprak geen Engels. Maar het eten was nog goedkoper en ook het lekkerste dat we hebben gegeten. We waren 15 euro kwijt voor 1 voorgerecht, 2 hoofdgerechten en 4 halve liters. Dat is dus echt geen geld.
Als je ooit in Praag gaat eten, schrik dan niet van de bediening. Ze zijn enorm snel. Ze halen je bord direct weg als je klaar bent met eten en komen direct met de volgende gang. Wij dachten een keer dat we gewoon heel langzaam met het voorgerecht zouden doen zodat we rustiger konden eten. Maar toen stond het hoofdgerecht er gewoon terwijl we nog bezig waren met het voorgerecht.
Maar aangezien ik het eten in Praag niet echt fotogeniek vond, besloot ik het thuis maar gewoon na te maken. Daarom maakte ik deze goulash met serviettenknödel.
Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!
- 400 gram schouderkarbonade (niet traditioneel, wel erg lekker)
- 2 uien
- 2 paprika
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 eetlepels bloem
- 2 tenen knoflook
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel karwijzaad
- 1 theelepel marjoraan
- peper
- zout
- 250 gram mix voor wit brood
- 1 ei
- 150 ml melk
- 2 boterhammen (ik gebruikte volkoren omdat ik dat had liggen, meestal is het wit brood)
- zout
- 1 theelepel bakpoeder
- Snij het bot en het meeste vet uit de schouderkarbonade maar gooi dit niet weg.
- Snij de rest van het vlees in kleine stukjes.
- Zet een klein pannetje op het vuur en verwarm een klein beetje olie hierin.
- Doe het afval vlees hierin en braad dit kort aan alle kanten aan.
- Zet het vlees net onder water en breng dit aan de kook voor een snelle bouillon.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Pak nu een grote braadpan en braad hierin de goede stukjes vlees aan.
- Snipper de uien en snij de paprika in stukjes, doe dit bij het vlees en bak het ook goed aan.
- Pers de knoflook en doe deze in de pan.
- Doe de tomatenpuree en de bloem erbij en warm dit even goed door.
- Giet de bouillon af door een zeef en doe dit in de braadpan.
- Goed door roeren.
- Doe de laurierblaadjes, het paprikapoeder, het karwijzaad en de marjoraan erbij.
- Laat de goulash nu 2 uur zachtjes pruttelen.
- Begin een uur voordat de goulash klaar is aan de serviettenknödel.
- Breng een grote pan met water aan de kook.
- Kneed een deeg van alle ingrediënten. De brood mix, de stukjes brood (zonder korst), wat zout, de eieren en de theelepel bakpoeder.
- Pak een schone theedoek en maak deze helemaal nat.
- Leg hem open neer en stort het deeg hierop.
- Maak een dikke worst van het deeg en rol het op.
- Leg de rol inclusief theedoek in het kokende water.
- Laat 3 kwartier koken .
- Na het koken direct in plakken snijden.
- Weer even een avondje terug in Praag.
- With love,
Lijkt me een heerlijk gerecht nu voor in de wat koudere periodes!