Zuurkoolstamppot met eend

zuurkoolstamppot

Oeps, ik bladerde mijn foto’s door en realiseerde mezelf dat ik dit recept nog niet had geplaatst. Deze heerlijke zuurkoolstamppot met eend mag natuurlijk niet ontbreken op mijn blog. 

De lente is begonnen, de dagen worden langer en we zien stiekem steeds vaker een zonnestraal. Misschien niet het perfecte moment voor een lekkere zuurkoolstamppot, maar op een druilerige dag zul je hieraan denken. En zelfs op een heerlijke zonnige dag is dat geen straf. Maar dat zegt iemand die ook hartje zomer erwtensoep kan eten en in de winter zonder moeite met een ijsje rondloopt. 

Eigenlijk ben ik geen enorme stamppotten fan. Met genoeg roomboter en spekjes kun je er natuurlijk altijd iets lekkers van maken, maar in de basis vind ik het niet bijzonder. Toch wilde ik zuurkool stamppot eens proberen. Maar als ik aan zuurkool denk, dan denk ik aan eend. De eerste keer dat ik namelijk lekkere zuurkool heb gegeten, was in Praag. Een klein restaurantje met alleen maar locals. 

De eigenaar sprak geen Engels, maar met handen en voeten kwamen we er toch. Ik kreeg een heerlijke eendenbout met een beetje zuurkool en knoedels. Alleen die maaltijd is al genoeg reden om terug naar Praag te gaan. Ik hou van dat huiselijke eten. 

Daarom wilde ik mijn zuurkoolstamppot niet combineren met spek en rookworst, maar met een heerlijke eendenborst. Ik wil nooit meer anders. Dit was echt heerlijk! 

Zuurkoolstamppot met eend
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
 1. 4 eendenborstjes
 2. 1 kilo aardappelen
 3. 500 gram zuurkool
 4. 50 gram roomboter
 5. 100 ml witte wijn
 6. 100 ml wildfond
 7. 1 eetlepel honing
 8. melk
Instructions
 1. Breng een een pan met ruim water aan de kook. Schil de aardappelen en kook deze in ongeveer 20 minuten gaar.
 2. Verwarm de zuurkool ondertussen in een klein pannetje apart.
 3. Snij het vet van de eendenborsten in en bak de eendenborsten mooi rosé.
 4. Haal ze eruit en laat ze onder een vel aluminiumfolie rusten.
 5. Smelt de helft van de roomboter in de pan van de eend, blus met de wijn en fond.
 6. Voeg de honing toe en laat dit inkoken tot een mooie saus.
 7. Proef en breng op smaak met peper en zout.
 8. Stamp ondertussen de aardappels fijn met de rest van de roomboter, voeg een scheutje melk toe.
 9. Doe de zuurkool bij de aardappelen en stamp tot je een goede stamppot hebt, voeg indien nodig wat extra melk toe.
 10. Breng op smaak met peper en zout.
 11. Serveer de zuurkool met de eend en saus.
Notes
 1. Een heerlijke stamppot. Een keer zonder spek en rookworst.
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.