Kibbeling met ravigotte-saus

Zelf kibbeling maken

kibbeling

Iedereen heeft wel eens verse kibbeling op de markt gesnoept. Maar ook thuis kun je genieten van gebakken vis, want zelf kibbeling maken is heel makkelijk!

Elke zaterdag stond er bij ons thuis weer een grote bak kibbeling, lekkerbekjes of andere gebakken vis te wachten om aangevallen te worden door de familie. Voor mij de normaalste zaak van de wereld, maar nu ik eindelijk wat stapjes buiten mijn ouderlijk vissersdorp heb gezet, blijkt het niet zo’n traditionele gewoonte in de rest van Nederland.

Zo bijzonder is een gebakken visje toch niet? Maar zodra we langs de viskraam op de markt lopen, word ik tot expert gebombardeerd. Omdat ik nu eenmaal uit Katwijk kom, verwacht Mirne dat ik alles tot in de details weet. Vol trots weet ik te vermelden wat een rode poon is, en dat een goedkoop visje als wijting ook gebruikt kan worden voor kibbeling. Maar hoe ik zo’n vis schoon moet maken, ik heb geen flauw idee!

Fijn dus, dat ik met voor dit recept gewoon een zak tilapia filets, die teveel ruimte in de vriezer in beslag nam, kon gebruiken. Al kun je natuurlijk met genoeg andere soorten witvis aan de slag; restjes uit de vriezer, of gewoon luxe een groot stuk kabeljauw bij de visboer halen. Maar in combinatie met een overheerlijk eigengemaakte ravigottesaus, volstaat het eerstgenoemde prima!

Bovendien, als zelfs ik een heerlijk vers gebakken visje kan maken, dan kan iedereen het. Hou er wel rekening mee dat je na het bakken waarschijnlijk je frituurpan schoon moet maken. Ben je dus van plan om binnenkort je frituurvet te vervangen, haal dan wat vis in huis. Want er is toch niemand die niet van kibbeling houdt?


Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!

 

Kibbeling
Zelfgebakken kibbeling
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
 1. 600 gram tilapia-filet
 2. 2 eidooiers
 3. 200 gram bloem
 4. 1 el. cayennepeper
 5. 1 theelepel zout
 6. 200ml melk
 7. water
Instructions
 1. Snij de ontdooide vis in stukjes van ongeveer 5 bij 5 centimeter
 2. Verwarm de frituur voor op 170 graden.
 3. Maak een beslag van de bloem, melk, eidooiers, cayennepeper en het zout.
 4. Blijf goed roeren tot er geen klontjes meer in zitten.
 5. Je beslag moet iets dunner zijn dan pannenkoeken beslag, dus wanneer je beslag nog niet dun genoeg is kun je een klein beetje water toevoegen.
 6. Leg de stukjes gesneden vis in de beslagkom.
 7. Laat de stukjes vis met beslag langzaam in de frituurpan zakken.
 8. Ik bakte er 5 a 6 tegelijk.
 9. Hou een schuimspaan bij de hand, waarmee de stukjes vis voorzichtig van het frituurmandje losgemaakt kunnen worden.
 10. Ze zijn klaar wanneer ze mooi goud bruin zijn.
 11. Laat de kibbeling even uitlekken op wat keukenpapier.
Notes
 1. Bij mij duurde de eerste portie kibbeling een stuk langer om te bakken (+/- 5 minuten) dan de volgende porties.
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
9 antwoorden
  • lilian
   lilian zegt:

   ho oeps over et hoofd gelezen staat er gewoon bij hh
   ik ga morgen de kibbeling uit proberen ben zeer benieuwd , ik mis de kibbeling zo erg hier in engeland.

   Beantwoorden
 1. Daddy
  Daddy zegt:

  Sorry ik kan absoluut niet begrijpen dat er mensen pangasius of tilapia eten terwijl je van zoveel soorten hollandse vis kibbeling kan maken. Weten de mensen ook hoe slecht deze vis voor je is ? U als Season with love prijst dit aan ? Neem eens de proef op de som en bak een stukje naturel. Sorry maar moest dit ff kwijt.

  Beantwoorden
  • Mirne (Season with love)
   Mirne (Season with love) zegt:

   Ik vind het prima en ik had het toevallig in huis. Maar zoals ook in het artikel staat kun je genoeg andere witvis gebruiken.

   Beantwoorden
 2. Krissie
  Krissie zegt:

  Als echte kattukse zocht ik het katwijkse beslag voor kibbeling want als je iets maakt moet je het goed doen! Het was heerlijk! Mijn dochtertje wil alleen echte kibbeling van p. Plas nou, je hebt hem geëvenaard!!! Top recept!!!! Dankjewel!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.