Pistache banketletter

pistachebanketletter

Ik vond het altijd afschuwelijk. Dat oude bladerdeeg met simpel spijs. Spijs heb ik pas leren waarderen toen ik het zelf ging maken. Zo’n volle en heerlijke smaak. Dit keer maakte ik het nóg lekkerder door de helft van de amandelen te vervangen door pistache. Deze pistache banketletter moeten jullie ook proberen.

Ik maakte trouwens de totale hoeveelheid spijs, maar gebruikte maar ongeveer twee derde. De rest ligt in de vriezer en gebruik ik binnenkort nog een keer voor een klein taartje of voor koekjes. Spijs kun je prima bewaren in de vriezer, maak het dus vooral in grotere hoeveelheden. 

Ik weet niet waarom ik geen fan van van kant en klaar spijs. Ik weet niet wat ze erin stoppen, maar het mist gewoon echt een hoop smaak. Zelf spijs maken is wel redelijk duur. Amandelen zijn nou eenmaal duur. Ik vind dingen al snel duur, haha. Ik ben een enorme krent. 

Ik bakte dit eigenlijk voor de collega’s van mijn vriend. Maar we konden er helaas niet vanaf bakken. Gelukkig had ik nog iets anders gemaakt om te trakteren. Helaas was mijn vriend dat vergeten mee te nemen. Dus toen hebben we dat óók moeten opeten. Jeetje, wij hebben het wel zwaar, hè?

Hebben we net de Sinterklaasbaksels gehad, moeten we alweer gaan denken aan leuke kerstgerechten. Ik ben echt nog totaal inspiratieloos voor het kerstdiner bij mijn moeder. Waarschijnlijk sowieso eend, want ik had bij een goede aanbieding van eend alvast 20 eendenborstjes gehad en daarvan liggen er nog 16 in de vriezer. Al zou ik het ook geen straf vinden om die allemaal zelf op te moeten eten. 

Maar eerst is het tijd om zelf spijs te maken. Ik heb een nieuwe keukenmachine als vroeg kerstcadeau van mijn vriend gekregen, dit was het ideale moment om deze te testen. 

Pistache banketletter
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
 1. 150 gram rauwe amandelen
 2. 150 gram pistache nootjes
 3. 300 gram poedersuiker
 4. 1 eetlepel water
 5. 1 ei
 6. 1 rol bladerdeeg
Instructions
 1. Als je bruine amandelen hebt, moet je de vliesjes eraf halen.
 2. Kook wat water, blancheer de noten kort.
 3. Spoel ze direct koud, je kunt de vliesjes er nu gemakkelijk vanaf halen.
 4. Doe de amandelen met de pistachenoten in een keukenmachine, voeg de poedersuiker toe.
 5. Draai de noten nu helemaal fijn. Voeg een eetlepel water toe zodat je spijs een stevige massa begint te worden.
 6. Maak een rol van het spijs en leg dit in de koelkast. Je kunt het spijs laten rijpen zodat het meer smaak krijgt. Mijn spijs heeft 4 dagen in de koelkast gelegen. Maar je kunt deze stap ook overslaan.
 7. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 8. Rol je bladerdeeg uit. Klopt het ei los.
 9. Gebruik ongeveer drie kwart van het spijs, meng hier de helft van het ei doorheen.
 10. De rest van het spijs kun je in de vriezer bewaren voor een andere keer.
 11. Doe het spijs in een rol op het bladerdeeg, rol het bladerdeeg op. Smeer het randje in met ei voor een goede hechting. Leg de rol met het lijntje naar beneden.
 12. Vorm de banketstaaf tot een S.
 13. Smeer de hele banketletter in met ei.
 14. Als je nog wat noten hebt, kun je de banketletter nu versieren met de gehakte noten.
 15. Bak de banketletter in ongeveer 30 minuten af. Let op de mooie kleur.
Notes
 1. Onweerstaanbaar lekker. Zelf spijs maken is écht de moeite waard.
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.