Croque monsieur maken

croquemonsieur

Ik vind een croque monsieur één van de lekkerste lunches. Ben sowieso al gek op tosti’s maar dit is nog veel lekkerder. Daarbij is een croque monsieur maken ook gewoon erg simpel. Geen reden dus om het niet gewoon eens te proberen. 

Voor mij moet een croque monsieur zo zijn, zo ken ik ze en zo vind ik ze het lekkerste. Ik heb ze wel eens in een restaurant besteld waar ik vervolgens een normale tosti kreeg. Waar is de bechamelsaus en waar is de kaas aan de bovenkant? Dan ben ik toch wel lichtjes teleurgesteld. 

Croque monsieur is niet gewoon een mooi woord voor een simpele tosti. Wisten jullie dat er ook een croque madame is? Dat is een tosti van kaassaus met een ei erop. Ook erg lekker. Maar stiekem kan er niets op tegen de croque monsieur. 

Het is dat het niet de meest gezonde lunch is, anders zou ik dit elke dag eten. Ik zou sowieso elke dag met tosti’s kunnen lunchen. Vroeger deed ik dat overigens ook gewoon. Wanneer ik uit school kwam, maakte ik altijd tosti’s. Misschien heel soms afgewisseld met een broodje ei. Goddelijk. Mijn moeder was elke week weer verbaasd waar alle eieren heen waren gegaan. 

Er verdwenen wel meer dingen bij ons in huis, ik was echt een enorme snoepkont. Knakworstjes of ragout was ook nooit veilig bij mij in huis. Nu ik op mezelf woon koop ik dat soort dingen gewoon niet meer, dat scheelt al een hoop. 

Croque monsieur
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
 1. 4 boterhammen
 2. 4 plakken ham
 3. plakken kaas voor 4 boterhammen
 4. handje geraspte kaas
 5. 30 gram roomboter
 6. 40 gram bloem
 7. 250 ml melk
 8. peper
 9. zout
Instructions
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Leg een bakpapier op de bakplaat
 3. Leg hierop twee boterhammen.
 4. Beleg de boterhammen met een laag kaas, twee plakken ham en daarna nog een laag kaas.
 5. Maak de bechamelsaus door de boter in een pannetje te smelten.
 6. Laat de bloem even garen in de roomboter voordat je geleidelijk de melk toevoegt.
 7. Blijf de melk toevoegen terwijl je goed roert.
 8. De bechamelsaus is goed wanneer hij de goede dikte heeft, stop dan met melk toevoegen.
 9. Voor de croquemonsieur heb ik de saus graag net iets dikker dan normaal.
 10. Breng op smaak met peper en zout.
 11. Doe een eetlepel bechamelsaus op de belegde boterham voordat je de andere boterham erop doet.
 12. Doe nog een eetlepel bechamelsaus op de bovenkant en maak dit af met de geraspte kaas.
 13. Plaats de boterhammen voor ongeveer een kwartier in de oven tot de kaas bovenop mooi goudbruin is.
Notes
 1. Wat is jullie favoriete lunch?
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
2 antwoorden
 1. Mylou
  Mylou zegt:

  Ik ben dus één van de mensen die dacht dat Croque Monsieur gewoon een chique naam was voor tosti, haha ;). Weet ik eindelijk het verschil. Klinkt erg lekker!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.