ajvar

Ajvar

ajvarIk ben geen enorme paprika-fan. Eigenlijk eet ik het maar zelden. Rauw vind ik het echt niet lekker, in een pastasaus vind ik ze wel lekker. Maar dan vind ik ze vaak weer zo duur, supermarkt prijzen voor paprika zijn echt niet normaal. Op de markt kwam ik een grote tas met paprika’s tegen voor maar één euro! Zo’n deal kan ik natuurlijk niet laten liggen. Thuis heb ik ze gewogen en bleek het gewoon meer dan 2 kilo te zijn, dat is nog eens een goede deal!

Maar wat doe je dan met zo’n berg paprika’s? Ik ging op zoek naar lekkere ideeën. Toen zei iemand “Ajvar”, ik had er nog nooit van gehoord maar toen ik het opzocht leek het mij wel perfect. Direct naar de supermarkt gelopen om een aubergine te halen. Had ik die ook maar van de markt meegenomen.

Ik heb verschillende recepten bekeken en heb er dit zelf uiteindelijk dit van gemaakt. Ik heb het gewoon met Turks brood gegeten. Turks brood kun je ook makkelijk zelf maken! Een lekkere tomaat erbij maakte het wel helemaal af. Maar dit is bijvoorbeeld ook erg lekker bij een gegrild stuk vlees, zet dit dus eens bij een barbecue op tafel!

 

Ajvar

Wat heb je nodig:

  • 1 aubergine
  • 6 paprika’s
  • 1 theelepel sambal
  • 2 tenen knoflook
  • peper
  • zout
  • olie

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de paprika’s en aubergine op een bakpapier op de bakplaat. Plaats dit in de voorverwarmde oven en laat het zo 30 minuten zitten. De paprika’s moeten donker worden.

Als ze donker zijn mag je ze uit de oven halen. Doe ze in een diepvries zak en laat dit ongeveer een kwartier zo afkoelen. Door het in een diepvries zak te doen stoom je de vellen los. Deze vellen kun je er dan gemakkelijk vanaf halen. Haal de vellen eraf en de zaadlijsten eruit. Haal de schil ook van de aubergine.

Verwarm een beetje olie in een koekenpan. Pers de tenen knoflook en bak deze even zachtjes in de olie. Doe hier vervolgens al het vruchtvlees bij. Blijf dit verwarmen tot het meeste vocht eruit is. Breng op smaak met de sambal, peper en zout.

Doe alles in de keukenmachine en maal het tot het een gladde puree is.

Ik maak het een dag van te voren zodat het lekker in kan trekken maar dat is niet echt nodig. Dit is een hoeveelheid die waarschijnlijk in één avond wel op gaat. Mocht je het langer willen bewaren dan moet je de potjes steriliseren en moet je de ajvar afdekken met een laagje olie.

Smakelijk!

With love,

Ajvar

 


Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!

 

 

9 antwoorden
  1. Ys
    Ys zegt:

    Ik heb er echt nog nooit van gehoord, maar als ik het zie begint mijn buik al te knorren hahah. Ziet er echt heel lekker tapas-achtig uit :)

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *