Oreo koekjes

Oreo koekjes

Oreo koekjes

Als er iets is waar ik slecht tegen kan, is het om restjes weg te gooien. Toen er dus nog een halve spuitzak botercrème over was van een vorig recept, begonnen mijn handen te jeuken om daar nog iets mee te doen. Helaas ben ik niet zo creatief, en kom ik al snel op koekjes. Want koekjes zijn lekker!

Gelukkig stond er nog geen recept voor Oreo koekjes op deze site, dus werd mijn suggestie goedgekeurd als volgende gastblog-item. Gelukkig maar, dan hebben we nog wat lekkers te smikkelen vanavond! Bij mij begint dan het spannende avontuur om een receptje te vinden waarvoor wij de meeste ingrediënten nog in de kast hebben liggen. Al vrij snel kwam ik er eentje tegen waar zonder al te veel aanpassingen mee uit de voeten kon. Ongeduldig als ik ben, heb ik alles bij elkaar gegooid in een grote kom en ben ik maar gaan kneden. Tsja, koekjes, hoe moeilijk kan het nu precies zijn?

Uiteindelijk bleek mijn mix een beetje te droog, waardoor ik nog een klein beetje melk moest toevoegen. Maar na een kwartiertje kneden kon ik aan de slag met allerlei vormpjes en stempels: daar zit je dan op de zaterdagavond als volwassen man aan de keukentafel, te proberen zo mooi mogelijke koekjes te maken. Gedachtes over de beste strategie en de plaatsing van de koekstempels, de druk die je op een stempel moet geven om de afdruk zo mooi mogelijk uit te laten komen. Ik kan jullie verklappen: de mooiste koekjes waren de eenvoudige varianten zonder stempel. Die met opdruk laat ik graag aan de experts over.

Daarna volgt bij het aan elkaar plakken van de koekjes nog de kunst om de botercrème (die natuurlijk in de koelkast lag) zacht genoeg te laten worden om goed te kunnen spuiten, maar snel genoeg te spuiten dat het niet te vloeibaar wordt. Ik kan je uit ervaring vertellen: het is vrij lastig om met te zacht geworden botercrème je handen schoon te houden. Zodra je merkt dat het te zacht wordt is het dus een goed idee om zowel de “gelijmde” koekjes als de (te) zachte botercrème weer even in de koelkast te leggen.

Na een uurtje knutselen met deeg, spuitzakken en stempels staat het resultaat in elk geval mooi op de foto. En dat was uiteindelijk, na het hebben van lekkere koekjes, doel nummer twee.

Oreo koekjes
Serves 16
Lekkere eenvoudige Oreo-koekjes
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Voor de botercrème
 1. 75 gram zachte roomboter
 2. 75 gram poedersuiker
 3. 30 gram witte chocolade (optioneel, je kunt i.p.v. chocolade ook gewoon iets meer poedersuiker toevoegen)
Voor de koekjes
 1. 260 gram patentbloem
 2. 5 gram (ruim 1 tl) bakpoeder
 3. 80 gram cacaopoeder
 4. snufje zout
 5. 110 gram zachte roomboter
 6. 110 gram poedersuiker
 7. 50 gram kristalsuiker
 8. 1 ei
 9. 15 gram melk
 10. 1 tl vanille extract
Instructions
 1. Laat de roomboter buiten de koelkast zacht worden
Voor de botercrème
 1. Mix de 75 gram roomboter en 75 gram poedersuiker tot een gladde crème ontstaat.
 2. Smelt de witte chocolade au bain-marie en meng deze vervolgens op dezelfde manier met de botercrème.
 3. Doe de botercrème in een spuitzak en leg deze in de koelkast terwijl je de koekjes maakt.
Voor de koekjes
 1. Gooi alle ingredienten samen, en kneed deze (in mijn geval met de hand) tot een deeg dat niet te nat, maar ook niet te droog is.
 2. Rol het deeg uit over een stuk bakpapier en snij deze in de door jou gewenste vormen.
 3. Bak de koekjes in zo'n 15 minuten krokant en wacht vervolgens totdat deze volledig zijn afgekoeld.
 4. Haal de botercrème uit de koelkast en plak de koekjes op elkaar met behulp van de botercrème
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
8 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.