zelf sambal maken

Zelf sambal manis maken

sambalPittig, je zult mij nooit horen zeggen dat ik goed pittig kan eten. Want waarschijnlijk lacht de helft van de wereld mij dan heel hard uit. Maar een klein beetje pit mag er wel in zitten. En lekker simpel gooi ik er gewoon vaak een lepeltje sambal in. Deze sambal is heerlijk, hij is mild en heeft een onwijs lekkere smaak. 

Ik weet niet zeker welke pepers ik had. Iemand die mij kan helpen? Ze waren puur ook al best mild. Maar ik kocht ongeveer een halve kilo voor één euro op de markt. Fijn. Ga hier ook alsjeblieft geen dure pepers in de supermarkt voor kopen want dan ben je echt een fortuin kwijt voor je potje sambal. Gewoon zonde natuurlijk, ookal is die heerlijk. 

Zelf sambal manis maken is helemaal niet lastig. Één belangrijke tip, waarvan ik graag had gehad dat iemand hem mij ook had gegeven voordat ik begon. Draag handschoenen. Rode doet niet alleen pijn als het in je ogen komt, ook je handen gaan er enorm van branden. Ik heb serieus geslapen met mijn handen in een emmer water omdat het anders voelde alsof ik er een strijkijzer tegen aan hield. Niet fijn.

Proberen op te zoeken wat daar tegen zou proberen en werkelijk alles geprobeerd. Melk, suiker, citroen, alcohol en yoghurt. Werkt niet. Dat was een erg pijnlijke avond/nacht. 

Je hebt trouwens veel verschillende soorten sambal. Ik maak sambal manis omdat ik deze het lekkerste vind. Heerlijk door het eten, maar ook heerlijk op een boterhammetje met kaas. 


Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!

 

Sambal manis
Een heerlijke milde, smaakvolle sambal
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
 1. 500 gram pepers
 2. ketjap
 3. 3 tenen knoflook
 4. 2 uien
 5. sap van 1 citroen
Instructions
 1. Maak de pepers schoon, haal de zaden eruit en hak ze grof. (draag handschoenen!)
 2. Snij de uien in groffe stukken en pers de knoflook.
 3. Doe alles in de keukenmachine en maal dit tot een redelijk fijne massen.
 4. Verwarm een beetje olie in een pan en doe je mengsel hierin.
 5. Citroensap en een flinke scheut ketjap toevoegen. Mijn pepers waren al erg mild, daarom heb ik geen extra suiker toegevoegd. Mocht jij scherpere pepers hebben dan zou ik dat wel doen.
 6. Laat de sambal zo ongeveer een half uur pruttelen.
 7. Breng een pan met water aan de kook.
 8. Pak de potjes waarin je de sambal wilt doen. Leg deze even in het kokende water liggen.
 9. Haal ze eruit en vul de potjes vervolgens met de sambal.
Notes
 1. Sambal kun je redelijk lang bewaren, ik beng bang dat mijn pot aan het eind van de week al op is. De andere pot geef ik aan mijn stiefvader.
 2. Geniet ervan!
 3. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/

 

 

12 antwoorden
 1. Joyce
  Joyce zegt:

  Dit lijkt mij ook wel eens leuk om zelf te maken. Leuk verpakt ook! En handige tip van die handschoentjes, wist ik ook niet dat dat zoveel pijn kon doen!

  Beantwoorden
 2. Marcel
  Marcel zegt:

  Het ziet er zoals altijd weer heerlijk uit en ik wil wel even reageren op die laatste note.

  Jij bent echt de liefste stiefdochter die ik heb en zal er zeker van genieten.

  Beantwoorden
 3. Donna Luisa
  Donna Luisa zegt:

  Handig recept! Ik eet weleens sambal bij een gerecht, maar zeker niet veel. Voor mij dus niet zo heel aantrekkelijk om zelf te maken, maar toch goed om te weten hoe het wel zou kunnen!

  Beantwoorden
 4. Babs
  Babs zegt:

  Ik ben het tegenovergestelde van een keukenprinses, maar heb hier 2 mannen (echtgenoot en zoon) en dat zijn echte lekkerbekken. Manlief is momenteel helemaal verslaafd aan kookprogramma’s (ja, chef etc ;) …ik ga dit recept zeker voorleggen en kijken of er nog meer lekkere op jouw blog staan…heerlijk!

  Beantwoorden
 5. saarenzo
  saarenzo zegt:

  Leuk! Ik ga hem ook een keer maken. En goede tip van de handschoenen, want het brandt inderdaad enorm, maar van tevoren sta je daar gewoon niet bij stil. Ik heb het vooral als ik pepers heb gesneden en ’s avonds ga douchen. Man, dat brandt zo erg!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.