Een dagje mee met het GEEF! café
Een tof en nieuw initiatief is deze hotspot in Rotterdam. Het GEEF! café is een pop-up café waarbij je zelf kunt bepalen hoeveel jij wilt betalen. Kun jij wat meer kwijt? Dan kan er iemand die minder heeft voor minder komen eten. Super toch? Ook kun je met tijd betalen door een dagje als vrijwilliger mee te helpen. Normaal ga ik alleen bij een restaurant eten, maar dit geweldige initiatief wilde ik helemaal meemaken. Daarom heb ik een dag meegelopen en dat was echt geweldig!
Om 11 uur stap ik het GEEF! café binnen. Ik word vriendelijk ontvangen en zowel daardoor, als de geweldige inrichting voel ik me direct thuis. Elke vrijdag- en zaterdagavond serveren ze bij het GEEF! café een vegetarisch drie-gangen diner. Daarvoor moesten we dus eerst naar de groothandel gaan. Los van het pay-as-you-can concept is het GEEF! café ook tegen voedselverspilling. Daarom halen ze eerst de producten op die anders weggegooid zouden worden. En wanneer ik zie wat winkels allemaal weggooien schrik ik.
We gaan weg met enorme boodschappentassen vol met spinazie, rode kool en een doos vol met prachtige bramen. Prima producten waar helemaal niets mis mee is. Net als bij de Kromkommer soep (die je trouwens ook bij het GEEF! café kunt kopen) vind ik het geweldig om te zien dat deze producten op deze manier toch nog een kans krijgen.
Bij de groothandel halen we de rest van de benodigdheden, voordat we weer terug rijden om onder het genot van een kopje thee het menu van vanavond bedenken. Omdat je van te voren nooit weet wat je krijgt verzinnen ze op de dag zelf wat ze gaan koken en is het altijd verschillend. Leuk om te eten, maar ook een stuk leuker om op zo’n manier te mogen koken.
Mijn ogen dwalen door de zaak heen en zien allemaal verschillende Rotterdamse producten. Jam, sap en Ketelbinkie bier bijvoorbeeld. Ook schijnen ze de allerlekkerste biologische pindakaas (Zeemansboter) te hebben waarvoor ik binnenkort sowieso nog eens terug ga.
Het was best lastig om een menu te verzinnen. Maar uiteindelijk vind ik dat we samen een erg leuk en lekker menu hadden verzonnen!
Pisaladiere – Pizza met rode kool en blauwe kaas
***
Ei met spinazie en cocotte, nieuwe aardappels uit de oven en een mozzarella salade met pesto
***
Citroentaart
De taarten hadden ze een dag eerder al gebakken. En de citroentaart was echt heerlijk! Het leek op een boterkoek, heerlijke smeuïg met een goede citroensmaak. Niet te zoet, niet te zuur.
Jammer, want ik bak natuurlijk ook graag. Maar aan de andere kant ook fijn omdat we zo genoeg tijd hadden voor de andere gerechten. Ik begon met het deeg van de pizza. 5 kilo deeg kneden is toch wel anders dan ik gewend ben. Ik heb enorme spierballen nu. Helaas had ik wel te weinig zout door het deeg gedaan, al hebben we dit gelukkig nog kunnen corrigeren voor de gasten.
De rode kool klaargemaakt, een pesto voor de salade en toen stond alles klaar voor het diner. Maar voordat we beginnen aan het diner schuiven we eerst zelf aan tafel om onze gerechten te testen. Behalve dat het lekker en gezellig is om samen even te eten, is het ook fijn omdat je na het proeven snel nog wat kleine aanpassingen kunt maken.
Vanaf 18:00 uur lopen de gasten binnen en beginnen we rustig het eten klaar te maken. Het was een perfecte avond waarbij de bonnen elkaar rustig opvolgden. Geen stress of drukte. Als de laatste bonnen klaar zijn beginnen we met het opruimen en de afwas. We doen nog even een drankje na en sluiten de dag af.
Ik heb een onwijs gezellige dag gehad. Heerlijk gekookt en gegeten. Het is fijn om aan zo’n initiatief mee te kunnen werken en ik loop graag nog een dag mee.
Kennen jullie iemand die het niet kan veroorloven om buiten de deur te eten? Breng ze dan vooral eens op de hoogte van dit initiatief. Maar schroom zelf ook vooral niet om eens langs te komen. Of het nou voor een kopje koffie is of om ook een dagje vrijwilliger te zijn.
Het GEEF! café Sumatraweg 20-22 3072 ZS Rotterdam (Katendrecht)
Wat een grappig concept, ik kende het nog helemaal niet! Ik zou wel continu bang zijn dat ik eigenlijk veel te weinig betaal. Dat ze mij dus een krent vinden haha.
Ze geven advies prijzen aan om het inderdaad een beetje duidelijk te houden. :)
wauw wat een leuk concept zeg! ziet er ook heel lekker uit!
Wat een gaaf concept!
Die Rotterdamse confituur lijkt me heerlijk!
Leuk concept!
Wat een gaaf concept! Ik woon zelf in Rotterdam, maar wist helemaal niet dat dit bestond!
Wat een mooi concept, jammer dat het niet in de buurt zit. Anders zou ik er zeker eens langs gaan.
Wat een mooi idee! Op deze manier kunnen mensen die iets minder te besteden hebben ook een leuke avond uit. En dan ook nog het hele idee om voedselverspilling tegen te gaan. Goed concept!
Wat een gaaf concept! Hier wil ik echt eens heen!
Wat een mooi concept, ik kende dit helemaal niet!
Schitterend concept. En toch een aardig menu kunnen samenstellen! Well done!
Wauw, dit is echt fantastisch. Geweldig initiatief en prachtig ingericht.
Je hebt ook een hele hele fijne mooie blog!
Liefs Iep
Wat een onzettend leuk concept zeg, ik had er nog nooit van gehoord.
Enorm leuk dat je mee hielp als vrijwilliger. Geweldig dat ze zo zuinig doen met eten en dat ze vegetarische 3-gangen menu’s aanbieden. Het zaakje ziet er ook prachtig uit. :)
Wat een superleuk concept zeg! Dit lijkt me echt iets dat ze op meerdere plekken zouden moeten gaan doen! :)
Ziet er echt prachtig uit! En wat een mooi idee, ik ben wel erg benieuwd of iedereen dan ook wat meer geeft die wat meer te besteden heeft. Ik zou hier zeker een keer willen eten!
Wat een super gaaf en leuk concept! x
wat een ontzettend leuk concept ♥
Wat leuk dat je een dagje meegelopen hebt! Ik vind het een fantastisch concept. Mooi om te zien dat ze producten gebruiken die anders weggegooid worden. Heb je ook gemerkt dat de prijzen heel erg verschilden, of betaalt iedereen toch ongeveer hetzelfde? Lijkt mij erg lastig om zo’n prijs te bepalen voor mezelf.
Wat een leuk concept!