geef café

Een dagje mee met het GEEF! café

geef4Een tof en nieuw initiatief is deze hotspot in Rotterdam. Het GEEF! café is een pop-up café waarbij je zelf kunt bepalen hoeveel jij wilt betalen. Kun jij wat meer kwijt? Dan kan er iemand die minder heeft voor minder komen eten. Super toch? Ook kun je met tijd betalen door een dagje als vrijwilliger mee te helpen. Normaal ga ik alleen bij een restaurant eten, maar dit geweldige initiatief wilde ik helemaal meemaken. Daarom heb ik een dag meegelopen en dat was echt geweldig! 

geef1

Om 11 uur stap ik het GEEF! café binnen. Ik word vriendelijk ontvangen en zowel daardoor, als de geweldige inrichting voel ik me direct thuis. Elke vrijdag- en zaterdagavond serveren ze bij het GEEF! café een vegetarisch drie-gangen diner. Daarvoor moesten we dus eerst naar de groothandel gaan. Los van het pay-as-you-can concept is het GEEF! café ook tegen voedselverspilling. Daarom halen ze eerst de producten op die anders weggegooid zouden worden. En wanneer ik zie wat winkels allemaal weggooien schrik ik.

We gaan weg met enorme boodschappentassen vol met spinazie, rode kool en een doos vol met prachtige bramen. Prima producten waar helemaal niets mis mee is. Net als bij de Kromkommer soep (die je trouwens ook bij het GEEF! café kunt kopen) vind ik het geweldig om te zien dat deze producten op deze manier toch nog een kans krijgen. 

Bij de groothandel halen we de rest van de benodigdheden, voordat we weer terug rijden om onder het genot van een kopje thee het menu van vanavond bedenken. Omdat je van te voren nooit weet wat je krijgt verzinnen ze op de dag zelf wat ze gaan koken en is het altijd verschillend. Leuk om te eten, maar ook een stuk leuker om op zo’n manier te mogen koken. 

Mijn ogen dwalen door de zaak heen en zien allemaal verschillende Rotterdamse producten. Jam, sap en Ketelbinkie bier bijvoorbeeld. Ook schijnen ze de allerlekkerste biologische pindakaas (Zeemansboter) te hebben waarvoor ik binnenkort sowieso nog eens terug ga. 

DSC_0019Het was best lastig om een menu te verzinnen. Maar uiteindelijk vind ik dat we samen een erg leuk en lekker menu hadden verzonnen! 

 

Pisaladiere – Pizza met rode kool en blauwe kaas

***

Ei met spinazie en cocotte, nieuwe aardappels uit de oven en een mozzarella salade met pesto

***

Citroentaart

geef5De taarten hadden ze een dag eerder al gebakken. En de citroentaart was echt heerlijk! Het leek op een boterkoek, heerlijke smeuïg met een goede citroensmaak. Niet te zoet, niet te zuur. 

Jammer, want ik bak natuurlijk ook graag. Maar aan de andere kant ook fijn omdat we zo genoeg tijd hadden voor de andere gerechten. Ik begon met het deeg van de pizza. 5 kilo deeg kneden is toch wel anders dan ik gewend ben. Ik heb enorme spierballen nu. Helaas had ik wel te weinig zout door het deeg gedaan, al hebben we dit gelukkig nog kunnen corrigeren voor de gasten. 

De rode kool klaargemaakt, een pesto voor de salade en toen stond alles klaar voor het diner. Maar voordat we beginnen aan het diner schuiven we eerst zelf aan tafel om onze gerechten te testen. Behalve dat het lekker en gezellig is om samen even te eten, is het ook fijn omdat je na het proeven snel nog wat kleine aanpassingen kunt maken. 

Vanaf 18:00 uur lopen de gasten binnen en beginnen we rustig het eten klaar te maken. Het was een perfecte avond waarbij de bonnen elkaar rustig opvolgden. Geen stress of drukte. Als de laatste bonnen klaar zijn beginnen we met het opruimen en de afwas. We doen nog even een drankje na en sluiten de dag af. 

Ik heb een onwijs gezellige dag gehad. Heerlijk gekookt en gegeten. Het is fijn om aan zo’n initiatief mee te kunnen werken en ik loop graag nog een dag mee. 

Kennen jullie iemand die het niet kan veroorloven om buiten de deur te eten? Breng ze dan vooral eens op de hoogte van dit initiatief. Maar schroom zelf ook vooral niet om eens langs te komen. Of het nou voor een kopje koffie is of om ook een dagje vrijwilliger te zijn. 

 

Het GEEF! café
Sumatraweg 20-22 3072 ZS
Rotterdam (Katendrecht)
 
geef2

 

 

21 antwoorden
 1. Laura
  Laura zegt:

  Wat een grappig concept, ik kende het nog helemaal niet! Ik zou wel continu bang zijn dat ik eigenlijk veel te weinig betaal. Dat ze mij dus een krent vinden haha.

  Beantwoorden
 2. laura
  laura zegt:

  Wat een mooi idee! Op deze manier kunnen mensen die iets minder te besteden hebben ook een leuke avond uit. En dan ook nog het hele idee om voedselverspilling tegen te gaan. Goed concept!

  Beantwoorden
 3. Lizet
  Lizet zegt:

  Wat leuk dat je een dagje meegelopen hebt! Ik vind het een fantastisch concept. Mooi om te zien dat ze producten gebruiken die anders weggegooid worden. Heb je ook gemerkt dat de prijzen heel erg verschilden, of betaalt iedereen toch ongeveer hetzelfde? Lijkt mij erg lastig om zo’n prijs te bepalen voor mezelf.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.