turks brood

Turks brood (Pide)

turksbroodTurks brood, het is heerlijk. Ik woon in Rotterdam dus je hebt hier Turkse bakkers op elke hoek. Toch leek het mij leuk om het eens zelf te maken. De zomer komt er weer aan en Turks brood is hier altijd onmisbaar bij een barbecue. In de ochtend halen en meteen dezelfde dag nog opeten, want het word altijd erg snel oud. Qua uiterlijk was mijn brood bij lange niet zo mooi als die van de bakker, ik weet niet eens zeker of ik het wel Turks brood mag noemen. Maar het is in ieder geval een lekker simpel brood.

Boodschappenlijstje:

  • 500 gram bloem
  • 15 gram suiker
  • Half zakje gedroogd gist (8 gram)
  • Zout
  • 350 ml lauw/warm water

Doe de gist in het water.

Weeg ondertussen de bloem af. Maak een kuil in de bloem, doe het zout aan de buitenkant van kuil. Het suiker aan de binnenkant van de kuil. En vul het vervolgens met het water. Meng het rustig door elkaar door telkens een beetje meer bloem van de zijkanten te pakken. Kneed vervolgens het deeg door tot je een mooie soepele bal hebt.

Laat dit in een afgedekte schaal 30 minuten rijzen. Het moet zeker twee keer zo groot zijn na het rijzen.

Verwarm de oven voor op 225 graden en leg een bakpapiertje op de ovenplaat. Verdeel het deeg in twee stukken en rol hier twee grote ovale broden van. Maak met je vingers putjes in het deeg en laat het nog eens afgedekt een kwartier rusten.

Plaats het in de oven, laat het deeg even warm worden en maak het wat platter en rek het nog eens een beetje uit. Bak het vervolgens 12 minuten af tot het deeg een beetje kleur heeft.

In mooie stukken snijden en serveren bij je barbecue. Wij aten het bij een curry, want ik had niet alles in huis om naanbrood te maken. Lekker! Maar ik ga nog oefenen om het nog meer op die van de Turkse bakker te laten lijken.

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.