Makhani Kip (Indiase boterkip)

currybetermiddel

Na mijn eerdere poging kon ik het natuurlijk niet opgeven. Hierbij dus mijn tweede poging.

Ik kreeg na mijn eerdere poging het advies om dit recept eens te gebruiken. Dat recept heb ik dus als basis gebruikt.

Ik was tevreden met het resultaat, heb niet alles opgevolgd. Zo zat er bij mij rode peper in in plaats van de groene peper en heb ik gember poeder gebruikt in plaats van de gemberpasta. Dit was curry waarbij alles ineens begint te lopen en het zweet op mijn voorhoofd stond. Ben het helemaal niet gewend om pittig te eten, maar dit was heerlijk.

 

Het recept dat ik kreeg:

——————————————————————————————

Ingrediënten

• 800 gr kipfilets, in blokjes 
• 1 el citroensap 
• 1 el chilipoeder 
• zout naar smaak 
Voor de marinade: 
• 200 gr yoghurt 
• zout naar smaak 
• 2 el knoflookpasta (fijngemalen knoflook) 
• 1/2 el garam masala 
• 2 el gesmolten boter 
• 1 el chilipoeder 
• 2 el gember pasta (fijngemalen gember) 
• 2 el citroensap 
• 2 el olijfolie 
Voor de saus: 
• 1 klont boter 
• 1 el garam masala 
• 1 el gemberpasta (fijngemalen gember) 
• 1 el geperste knoflook 
• 1 el gehakte groene peper 
• 500 gr tomatensaus 
• 1 el chilipoeder 
• zout naar smaak 
• 250 ml water 
• 1 el honing 
• 1/2 tl gedroogde fenegriek blaadjes 
• 250 ml room (probeer room met een zo hoog mogelijk vetgehalte te vinden, bij voorkeur 40%) 

Bereidingswijze

Voorbereiding: 1 uur | Bereiding: 15 minuten

1. Om de kip te marineren leg je de stukjes kipfilet in een glazen schaal of kom, samen met het citroensap, 1 el chilipoeder en zout. Roer de kip goed door de vloeistof, dek af en zet het 1 uur in de koelkast.

2. Giet de yoghurt in een doek en laat het 15-20 minuten uitlekken zodat het meeste vocht uit de yoghurt is verdwenen. Doe de yoghurt in een middelgrote kom en roer zout, knoflookpasta, garam masala, boter, chilipeper, gemberpasta, citroensap en olie erdoor. Giet de yoghurt over de kip, dek weer af en laat het weer 3-4 uur in de koelkast marineren.

3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (Gasoven stand 6).

4. Steek de kip aan spiesjes, leg de spiesjes in een ovenschaal (23x33cm) en bak de kip in een voorverwarmde oven in 20 minuten, tot dat kip bijna helemaal gaar is.

5. Om de saus te maken: Smelt boter in een middelgrote pan op matig vuur. Roer garam masala erdoor. Wanneer de masala begint te pruttelen, meng dan de gemberpasta, knoflook en groene pepers erdoor. Bak tot het zacht is, roer daarna de passata, chilipoeder, zout en water erdoor. Breng aan de kook; zet het vuur lager en roer de honing en fenegriek erdoor.

6. Doe de kip in de saus. Laat het nog 5 minuten koken, totdat de kip helemaal gaar is. Roer de room erdoor en verhit nog even, voordat je het serveert.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *