Hartige oliebollen

hartigoliebollen

Er gaat geen jaar voorbij zonder oliebollen op oudejaarsavond. Oliebollen waarvoor je eerst in de drukte moet staan, vervolgens eet je ze wanneer ze al wat oud en taai zijn. En eigenlijk krijg je ze alleen weg met een hele lading poedersuiker. En als je ze wel zelf bakt zijn ze zeker niet vies. Maar eigenlijk wel een beetje saai. Wil je ze met of zonder krenten? Ik wil veel meer keuze, variatie. Laten we dus beginnen met heerlijke hartige oliebollen met kaas en spek.

Dit was de eerste keer dat ik oliebollen ging bakken. Ik had verwacht dat het best lastig zou zijn, maar het is echt enorm simpel! En ze zijn zo lekker wanneer ze nog helemaal warm zijn! Ik heb er stiekem veel te veel gegeten, maar ik kon gewoon niet stoppen. 

Toen ik deze oliebollen maakte zaten er meteen nog zoveel variaties in mijn hoofd. Waarom houden we het altijd zo simpel bij krenten als er zoveel mogelijk is? Ik wil ze nog maken met zalm, banaan, noten of chocolade. Ben dit jaar met oud en nieuw waarschijnlijk niet thuis, dus weet niet of ik er nog aan toe kom om nog meer oliebollen te bakken helaas. Volgend jaar weer een nieuwe kans. 

Al weet ik nu al zeker dat ik deze hartige oliebollen met kaas en spek ook nog een keer ga maken. Ze waren echt heerlijk! Maar laten we eerlijk zijn, is er iets dat niet lekker is met spek? 

Vroeger had ik altijd een hekel aan december. Zoveel dagen dat je niet naar vriendinnen mocht en verplicht met familie moest zitten. Op oudejaarsavond wakker blijven tot 12 uur was altijd een nachtmerrie. Ik sliep altijd pas laat, maar op oudejaarsavond moest ik er altijd moeite voor doen. Ik vond het zo afschuwelijk saai. Het enige leuke aan december was al het eten. 

Tegenwoordig vind ik het eten natuurlijk nog steeds leuk. Maar ik waardeer het samen zijn met familie nu ook. Waar andere mensen het als een verplichting zien vind ik het gewoon onwijs gezellig. Misschien komt dat omdat het nu ook geen verplichting is. Raar hé, volwassen worden?


Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!

 

Hartige oliebollen
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
 1. 250 gram bloem
 2. 250 ml melk
 3. 1 ei
 4. 0.5 zakje gist
 5. 1 theelepel suiker
 6. zout
 7. 200 gram spekjes
 8. 200 gram oude kaas in blokjes
Instructions
 1. Maak een beslag van de bloem, melk, gist en het ei.
 2. Blijf goed roeren tot er geen klontjes meer in zitten.
 3. Roer hier een theelepel suiker doorheen.
 4. Laat het nu een uur rusten op een warme plek.
 5. Verwarm de frituur voor op 170 graden.
 6. Bak de spekjes ui.
 7. Roer de blokjes kaas, spekjes en een beetje zout door het beslag.
 8. Laat telkens een eetlepels beslag in de olie vallen, bak niet teveel oliebollen tegelijk.
 9. Ik bakte er 5 tegelijk.
 10. In totaal is dit genoeg mix voor 10 oliebollen.
 11. Frituur de oliebollen ongeveer 5 minuten, draai ze halverwege een keertje om.
 12. Ze zijn klaar wanneer ze mooi goud bruin zijn.
 13. Laat de oliebollen even uitlekken op wat keukenpapier.
 14. Serveer ze warm.
Notes
 1. Een heerlijke hartige variatie van de klassieke oliebol.
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.