Witlof ham/kaas
- Bereidingstijd
Ongeveer 40 minuten
- Aantal personen
Twee personen
Ingrediënten
- 4 stronken witlof
- 4 goede plakken ham
- 100 gram geraspte kaas
- 1 eetlepel roomboter
- 3 eetlepels bloem
- 200 ml melk
Instructies
Stap 1
Snij het kontje van de witlof. Heb je hele dikke stronken? halveer deze dan in de lengte. Kook de witlof vervolgens 10 minuten.
Stap 2
Giet de witlof af en rol deze in de ham. Leg deze rolletjes in een ingevette ovenschaal.
Stap 3
Maak de kaassaus door eerst de roomboter in een pan te smelten. Doe de bloem erbij, gaar dit twee minuten terwijl je het blijft roeren. Voeg geleidelijk de melk toe en blijf roeren terwijl je de saus voelt indikken. Doe het grootste gedeelte van de kaas erbij, maar hou een beetje apart.
Stap 4
Verdeel de kaassaus over de witlof en maak af met het laatste beetje kaas. Plaats de witlof in 15 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.
Heel veel mensen houden er totaal niet van, maar ik heb witlof eigenlijk altijd wel lekker gevonden. En stiekem weet ik ook waar dat door komt, de heerlijke kaassaus die wij er altijd bij aten. Sommige mensen wikkelen witlof gewoon in een plak ham en een plak kaas, maar dat is echt niet half zo lekker als deze witlof ham/kaas
En natuurlijk kun je alles lekker maken met kaassaus, een andere favoriet van mij is bloemkool is kaassaus. Maar als je het niet elke avond eet, moet je jezelf ook gewoon af en toe met zulke dingen verwennen. Het heeft mij ook geholpen met het waarderen van witlof. Als kind altijd op deze manier, maar tegenwoordig hou ik sowieso gewoon van witlof. Gekarameliseerd is het bijvoorbeeld ook heerlijk.
Ik moet er eerlijk bij zeggen, als ik dit normaal maak, dan snij ik de witlof gewoon in kleine stukjes. Dat ziet er lang niet zo lekker uit als zo’n mooi rolletje, maar eet wel gewoon veel makkelijker. De saus kan overal dan lekker doorheen mengen. En het scheelt gewoon gedoe. Krijg je eters? Maak dan deze mooie rolletjes. Eet je lekker simpel thuis, snij dan zowel de witlof als de ham in stukjes en hussel alles door elkaar.
Of zijn er mensen die ook dan bordjes mooi opmaken?
Lekker