Gekarameliseerde witlof

 • Bereidingstijd

  Ongeveer 25 minuten

 • Aantal personen

  Twee personen

Ingrediënten

 • 500 gram witlof
 • 1 eetlepel roomboter
 • 1 eetlepel honing

Instructies

 • Stap 1

  Zet een pan met kokend water op. Snij de kontjes van de witlof af en haal de buitenste bladeren er vanaf. Kook de witlof in 15 minuten gaar.

 • Stap 2

  Laat de witlof na het koken even uitlekken en uitdampen. Met minder vocht zal het beter karameliseren. 

 • Stap 3

  Snij de witlof door de helft. Smelt de boter in een koekenpan en voeg de suiker toe.

 • Stap 4

  Leg de witlof met de platte kant naar beneden in de pan. Laat de witlof liggen tot het een mooie kleur heeft. Haal ze dan uit de pan en leg ze mooi neer op een bord.

gekarameliseerdewitlofAls ik witlof hoor, denk ik meteen aan de klassieke witlof met ham en kaas. Het liefst met een geweldige kaassaus en goede dikke plakken ham. Ik was één van de weinige kinderen die er al gek op was. Terwijl de gezichtjes van mijn vriendinnetjes direct vertrokken zodra je aan witlof dachten, hoopte ik dat het die avond weer op tafel zou staan. Dit keer geen witlof met ham en kaas, maar heerlijke gekarameliseerde witlof. 

Ik serveerde het op een avond bij een beenham, maar eigenlijk past dit natuurlijk bij enorm veel gerechten. Het zou ook zeker niet misstaan bij een luxer dinertje. Het is best vreemd, waar andere Nederlanders enorm vaak aardappels, groente en vlees eten, is dat voor mij eerder een uitzondering. En wanneer ik het dan eet is het vaak wat uitgebreider. Een groot stuk vlees, heerlijke geroosterde aardappels en verschillende soorten groenten. Ik zou het vaker moeten eten want eigenlijk vind ik het wel heel erg lekker. 

Soms snij ik de witlof helemaal fijn wanneer ik dit maak. Dan bak ik hem aan elke kant bruin en zacht. Stuk minder charmant, maar ook enorm lekker. Want laten we eerlijk zijn, stiekem zijn de donkere randjes juist het lekkerste.

Let’s get social

Ga jij dit recept maken? Deel jouw resultaten dan op Twitter, Facebook of Instagram met de hashtag #seasonwithlove. Ik ben superbenieuwd! 

Andere lekkere recepten:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.