Rijstevlaai maken
Rijstevlaai is mijn favoriete vlaai. Hij stond al een hele tijd op mijn lijstje. Nu was het moment eindelijk daar. Het is ondertussen alweer een poosje geleden. In één weekend kwamen zowel mijn ouders als mijn schoonfamilie op bezoek. Goed moment om taart te maken toch? Je hoeft niet jarig te zijn om taart te eten. Laten we beginnen met rijstevlaai maken.
Op vakantie heb ik ook een lekkere taart gegeten. Dat gaat de volgende worden die ik ga maken. Dat was een flan taart. Een soort gebakken custard taart. Super lekker! Wel enorm machtig. Ik heb afgelopen week al wel flan gemaakt. De kleine puddinkjes met caramel. Die zijn echt verslavend lekker. Dit kan mijn moeder maar beter niet lezen want dan zit zij enorm jaloers thuis.
Deze taart vond zij overigens niet luchtig genoeg. Bak je voor het eerst een vlaai, schijnt je moeder ineens een echte expert te zijn. Schijnbaar heeft zij in haar leven al heel wat meer vlaaien gebakken. Zo leer je nog eens iets over je eigen moeder.
Ik vond hem zelf wel helemaal lekker. Het is rijst, dus het is redelijk zwaar. Maar het is zoet, romig en de chocolade maakt het helemaal af. Waan je eventjes in Limburg en maak ook deze rijstevlaai eens na. Zelfs in Limburg ken ik maar weinig bakkers met lekkere vlaaien. Iemand tips?
Als basis heb ik het recept van Patesserie aangehouden. Sowieso een tof blog om te volgen voor de bakkers onder ons.
- 150 gram bloem
- 1 theelepel gist
- 1 eetlepel suiker
- 25 gram gesmolten roomboter
- 75 ml melk
- mespunt zout
- 125 gram dessertrijst
- 700 ml volle melk
- 100 gram suiker
- 1 vanillestokje
- 2 losgeklopte eieren
- 400 ml slagroom
- 5 eetlepels suiker
- 1 reep pure chocolade (om te schaven)
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom.
- Kneed hier met de hand (of de mixer) een zacht en elastisch deeg van.
- Doe het deeg in de kom en dek dit af met een vochtige theedoek.
- Laat het deeg op een warme plek staan tot het deeg verdubbeld is in formaat.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de melk van de vulling in een pan.
- Haal haal het merg van het vanille stokje eruit, doe dit samen met het stokje bij de melk.
- Doe de suiker en de rijst bij de melk en breng dit aan de kook.
- Laat de rijst een kwartier op een klein vuur koken, blijf regelmatig roeren.
- Wanneer de rijst helemaal gaar is, kun je het vuur uitdraaien.
- Doe de rijst in een schaal zodat deze snel kan afkoelen.
- Klop de losgeklopte eieren door de vulling heen.
- Rol het deeg uit, doe deze in de vorm en snij de uitstekende randen er vanaf.
- Prik het deeg in met een vork en doe de vulling erin.
- Bak de taart in 25 a 30 minuten af.
- Laat de taart helemaal afkoelen voordat je hem decoreert met de met suiker opgeklopte slagroom en chocoladeschaafsel.
- Dit blijf één van mijn favoriete taarten. Wat is de jouwe?
- With love,
Dit doet me echt denken aan vroeger :D Bij een vriendin aten we dit altijd :) Memories…
Mmm ik hou van rijstevlaai!
Oeh, die FLAN!!!! Heb ik al zeker 4 keer geprobeerd te maken maar ik faalde elke keer behoorlijk hard. Ben heel erg benieuwd hoe jij het doet! xxx
Lekker, rijstevlaai! Een van de weinige taarten die ik graag eet.
Op hoeveel graden moet de oven?
De oven moet op 180 graden. :) Succes!
O, dit herinnert mij eraan dat ik hem hoognodig weer eens moet maken! Dank je voor het vermelden en delen!