inrichting karakter

Zo sluit je een aangebroken fles wijn goed af

Vind je het lekker om zo nu en dan een glaasje wijn te drinken, maar drink je eigenlijk nooit de hele fles leeg? Sluit de fles dan goed af. Als je dit niet doet, komt er namelijk zuurstof bij de wijn en dat kan ervoor zorgen dat hij bederft. Om jou te helpen dit te voorkomen, lees je hier hoe je een aangebroken fles wijn goed afsluit.

Doe de kurk terug in de fles

Wie een aangebroken fles Rioja wijn goed af wil sluiten, kan hier de oorspronkelijke kruk voor gebruiken. Heb je al meermaals geprobeerd om de kurk terug in de fles te krijgen, maar is dit je nog nooit gelukt? Draai de kurk dan eens om. Veel mensen proberen de kurk op dezelfde manier in de fles te doen als ze hem eruit hebben gehaald, maar dat is praktisch onmogelijk. De onderkant van een kurk zet namelijk uit, waardoor deze vaak te breed is om terug in de fles te kunnen. Dit geldt niet voor de bovenkant. Doordat deze een stuk smaller is, past de kruk mogelijk toch in de fles.

Lukt het ook niet om de kurk terug in de fles te krijgen als je deze omdraait? Wikkel er dan eens een stukje bakpapier omheen voordat je hem terug in de fles drukt. Doordat dit papier glad is, glijdt de kurk mogelijk alsnog terug in de fles. Extra bijkomstigheid is dat bakpapier de kurk bij elkaar houdt. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat er stukjes kurk in de wijn belanden.

Gebruik een wijnstopper

Als je de kurk niet meer hebt, kun je hem niet meer gebruiken om de fles wijn af te sluiten. Gelukkig betekent dit niet dat je hem maar geopend moet bewaren, want er zijn hulpmiddelen om een fles wijn af te sluiten. Zo kun je de kurk bijvoorbeeld vervangen door een wijnstopper. Doordat je de wijnfles hiermee afsluit, komt er geen zuurstof bij en blijft hij langer lekker.

Heb je nog geen wijnstopper, maar wil je er wel eentje kopen? Kijk dan ook eens naar een wijnstopper met vacuümpomp. Zodra de wijnstopper op de fles zit, kun je de lucht in de fles er met de pomp uitpompen. De meeste wijnsoorten blijven hierdoor zo’n zes dagen goed.

Giet de wijn over

Wie een aangebroken fles Bordeaux wijn niet in één keer leegdrinkt, kan de inhoud overgieten in een fles met afsluitbare dop. Giet de wijn bijvoorbeeld over in een lege frisdrankfles. Doordat je de dop van deze fles af kunt sluiten, komt er minder zuurstof bij de wijn en bederft hij minder snel.

Bewaar aangebroken wijn rechtop in de koelkast

Heb je niets in huis om een aangebroken fles wijn af te sluiten? Bewaar deze dan altijd in de koelkast. De kans dat er zuurstof bij de wijn komt, is namelijk kleiner als je hem de koelkast bewaart. Zet de fles altijd rechtop neer, want dan wordt er minder wijn blootgesteld aan zuurstof.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.