Een nieuwe keuken uitzoeken

Het was misschien wel het allereerste waar wij naar keken toen we te horen kregen dat we waren ingeloot voor een nieuwbouwwoning, de keuken! Enthousiast begin je te plannen, zie je het hele plaatje al voor je en dan moet je het samen met een keukenwinkel zien te realiseren. 

Dat begint heel enthousiast bij het uitzoeken van kleuren en materialen, maar al snel zak je weg in een wereld vol met onduidelijke prijzen, sterke onderhandelaars en slecht advies. Zo wisten wij bijvoorbeeld zeker dat we een kookplaat met ingebouwde afzuiging wilde hebben, maar kwam de eerste keukenzaak echt niet verder dan een oplossing van een afzuiging in een koof boven de inductieplaat. Daar liep het helemaal op vast. 

Toch weer enthousiast begonnen bij de volgende keukenzaak en uiteindelijk gelukkig wel onze droomkeuken kunnen ontwerpen. Ondertussen ben je natuurlijk zwaar verliefd op die keuken, wil je absoluut geen compromis meer sluiten en wil je precies dit plaatje hebben. En dat is wanneer de verkoper begint. Je krijgt een offerte die, zelfs na meermaals vragen, niet concreter gemaakt kan worden. Wat zou het schelen als we een ander frontje zouden kiezen? Of wanneer je toch niet voor een natuurstenen blad zou kiezen? Allemaal vragen waar wij nooit antwoord op kregen. 

En natuurlijk wil je die ene droomkeuken, maar je wil ook een eerlijke prijs. Je wilt kunnen vergelijken en direct weten waar je aan toe bent. Een keuken outlet is dan een goede optie. In sommige gevallen is dat echt een winkel met restantpartijen, maar je hebt ook winkels die in de basis al concurreren door hele scherpe prijzen aan te bieden. Want goedkope keukens zijn echt geen mindere keukens. Het zijn keukens waarbij je weet dat je niet teveel hoeft te betalen. 

Een aantal tips voor het uitzoeken van een keuken:

  • Doe voldoende inspiratie op, zodat je een goed beeld hebt van wat je zoekt. 
  • Maak een lijstje van dingen die voor jou belangrijk zijn in een keuken. Wil je graag een kokendwaterkraan of wil je een extra ruime oven? 
  • Spreek een duidelijk en realistisch budget af. Neem daarin het advies van die ene tante die 20 jaar geleden nog een keuken kon kopen voor 3000 euro niet al te serieus.
  • Zoek van te voren (online) uit of er te onderhandelen valt bij een keukenwinkel.
  • Vergelijk altijd met andere winkels. Zelfs als je verliefd bent op die ene keuken, laat hem toch ook nog eens bij een andere zaak tekenen. 
  • Maak het zo leuk mogelijk voor jezelf. Een keuken uitzoeken is een serieuze keuze, die moet je niet willen haasten om er maar vanaf te zijn. 

Wij zijn uiteindelijk echt onwijs blij met onze keuken. We moeten nog een jaar wachten tot de oplevering van onze nieuwe woning, maar naar het koken in die keuken kijk ik elke dag uit. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.