Wijn is op zichzelf al een heerlijk drankje. Maar in combinatie met het juiste gerecht kan de smaakbeleving tot een hoger niveau getild worden. In deze blog delen we welke combinaties er perfect zijn voor verschillende wijnen en leer je meer over de oorsprong van verschillende wijn en hoe dit de smaakbeleving kan beïnvloeden.  

 

Lichte wijnen 

Ben je nog niet zo bekend met wijn, maar wil je wel graag een wijntje drinken bij je gerecht? Dan is een Riesling wijn bijvoorbeeld erg toegankelijk en goed te combineren met Aziatische gerechten, maar ook met Hollandse pot zoals zuurkool. Lichte wijnen zijn erg populair door de toegankelijkheid. Zo is een sauvignon blanc heel lekker te combineren met zeevruchten en salades. Deze wijn is dus perfect om te schenken bij voorgerechten, net zoals een Pinot Grigio. Deze past namelijk ook goed bij schaaldieren, maar ook bij verschillende pasta’s. Ga je een avond borrelen met een charcuterie en wil je hier liever een rode wijn bij schenken? Dan is een pinot noir de juiste keuze. Deze is namelijk lekker in combinatie met verschillende kazen en vleessoorten, maar ook met hoofdgerechten met gerookte kip en asperges is deze goed te combineren.  

 

Oorsprong van druiven 

De oorsprong van druiven van verschillende wijnen zeggen ook al erg veel over de gerechten waar deze wijnen mee gecombineerd kunnen worden. Zo is Italiaanse wijn juist heerlijk om te drinken in combinatie met Italiaanse gerechten. Als je weet waar een wijn vandaan komt, weet je ook vrijwel zeker dat gerechten uit die omgeving goed te combineren zijn met de wijn. Ze zeggen dan ook ‘what grows together, goes together’. Zo groeien in de Bordeaux druiven die volle en krachtige rode wijnen maken. Daarom combineren deze ook erg goed met rood vlees en stevige gerechten, zo is de maaltijd mooi in balans. En wijnen van druiven uit zonovergoten gebieden combineren vaak goed met pastasalades en zeevruchten. Naast dat de oorsprong van de druiven dus bepaalt hoe de wijn smaakt, heeft het ook een grote invloed op waarmee je de wijn goed kunt combineren. 

Seizoenen 

In elk seizoen eet je natuurlijk andere gerechten en daar komen ook verschillende wijnen bij kijken. Zo smaakt een witte wijn of een rosé heerlijk in de zomer. Deze kun je dan ook perfect combineren met zomerse gerechten, zoals pastasalades en verse zeevruchten. En in de koelere maanden is een rode wijn juist perfect. Een volle rode wijn in combinatie met een stoofpotje of een ander smaakvol en warm gerecht, is het recept voor een perfect diner in de winter.  

Let’s get social

Ga jij dit recept maken? Deel jouw resultaten dan op Twitter, Facebook of Instagram met de hashtag #seasonwithlove. Ik ben superbenieuwd! 

Andere lekkere recepten:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.