Volkoren platbroodjes

  • Bereidingstijd

    Ongeveer een half uur

  • Aantal personen

    Vier personen

Ingrediënten

  • 150 gram volkoren speltmeel
  • 100 ml magere yoghurt
  • halve theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • zonnebloemolie om te bakken
  • optioneel: olijfolie en za’atar

Instructies

  • Stap 1

    Meng (in een keukenmachine) het meel, bakpoeder, de yoghurt en het zout met elkaar. Laat enkele minuten doordraaien tot je een plakkerig deeg hebt. 

  • Stap 2

    Laat het deeg 10 minuten rusten. Ondertussen kun je een droge koekenpan goed heet laten worden. 

  • Stap 3

    Giet een beetje zonnebloemolie over het deeg zodat het niet plakt. Maak 4 kleine bolletjes van het deeg. Vlak voor het bakken maak je in je hand van de bolletjes dunne langwerpige platte broodjes. Probeer deze zo dun mogelijk te maken zonder dat ze scheuren. 

  • Stap 4

    Doe de platte broodjes in de pan. Bak ze aan beide kanten enkele minuten tot ze goudbruin zijn. Je ziet het deeg aan de bovenkant een beetje bubbelen. 

    Haal de broodjes uit de pan, serveer direct of smeer optioneel in met wat olijfolie en za’atar. 

Brood is altijd lekker. Zeker dit platbrood bij alles wat je kunt dippen zoals een curry of shakshuka. Maar tegenwoordig probeer ik iets gezonder te eten en let ik bijvoorbeeld op de witte koolhydraten die ik eet. Daarom maakte ik deze volkoren platbroodjes van biologisch volkoren speltmeel. Net zo lekker, toch net iets gezonder. 

In het begin vond ik de overstap naar volkoren producten niet altijd een even groot succes. Maar nu vind ik juist het ‘witte’ product vaak wat tegenvallen. Zilvervliesrijst heeft toch veel meer structuur, volkorenbrood heeft veel meer smaak. Het is wel grappig om te merken hoe snel je aan zulke dingen went en het gewoon leert waarderen.

Ik heb de broodjes deze keer ingesmeerd met wat olijfolie en za’atar, dat past goed bij de shakshuka waar ik ze bij serveerde. Als je ze zou serveren bij een curry, zou je ze bijvoorbeeld ook af kunnen maken met wat knoflook en koriander. Het is niet nodig, maar het maakt het wel net wat interessanter. 

Let’s get social

Ga jij dit recept maken? Deel jouw resultaten dan op Twitter, Facebook of Instagram met de hashtag #seasonwithlove. Ik ben superbenieuwd! 

Andere lekkere recepten:

2 antwoorden
  1. Suzanne
    Suzanne zegt:

    Bedankt voor dit prachtig recept! Een geweldig alternatief voor brood uit de winkels. Kan er i.p.v. yoghurt een ander ingriedient worden gebruikt?

    Beantwoorden
    • Mirne (Season with love)
      Mirne (Season with love) zegt:

      Je kunt vast ook vergelijkbare broodjes maken zonder yoghurt, maar dan kom je echt op een heel ander recept uit. Een 1 op 1 alternatief heb ik helaas niet, sorry.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.