pan pizza

Kooktips voor beginners: dit wil je weten! 

Niet iedereen is zonder enige moeite of oefening een ware keukenprins of -prinses. Gelukkig kun je wel goed leren koken. Het kost de een wat meer inzet dan de ander, maar het lukt als je er maar genoeg tijd en aandacht in stopt. Wat zijn de belangrijkste kooktips voor beginners? We delen ze graag met je. 

Goede pannen 

Het kan echt een verschil maken in de keuken: gebruik goede pannen. Niet iedere pan is namelijk even comfortabel om mee te koken. Je kunt vaak beter wat meer investeren, om vervolgens lang te doen met een pan waar je echt blij van wordt. Gebruik verder de juiste pan voor de juiste bereiding. Je zult namelijk niet de eerste zijn die een wokgerecht bereidt in een koekenpan. Dat kan beter! Kies een goede wokpan uit, waarmee je op hoge temperaturen kunt bakken. En zo zijn er voor verschillende gerechten bijpassende pannen te vinden. Braadpannen zijn bijvoorbeeld weer ideaal voor het braden van vlees. Al heb je bepaalde pannen sowieso nodig, zoals de kookpan en koekenpan. 

Fouten maken mag 

Houd altijd in je achterhoofd dat het niet erg is om fouten te maken. De kans is namelijk groot dat dit gaat gebeuren in het begin. Gooi niet direct de handdoek in de ring! Als een gerecht echt eens volledig is mislukt, kun je altijd nog eten bestellen en laten bezorgen. De volgende keer probeer je het gewoon nog eens. Je leert koken door het vooral veel te doen – opgeven past dus niet in dat straatje. 

Timemanagement 

Waar koken voor een groot deel uit bestaat? Timemanagement! Na verloop van tijd weet je precies wat het juiste moment is om de pasta in het water te gooien, als de bijbehorende saus al een tijdje staat te pruttelen. Tot die tijd kan het helpen om recepten te volgen, en ook goed te letten op de timing die hierbij genoteerd staat. Ook op de verpakking van een product wordt vaak vermeld hoe lang je iets moet koken, zoals bij rijst. 

Prepping vooraf 

Om stress te voorkomen, is het slim om te starten met de zogenoemde prepping. Dit betreft bijvoorbeeld het snijden van alle benodigde groenten en het marineren van het vlees of de vleesvervanger. Vervolgens kun je je volledig focussen op het fornuis – je hoeft niet plotseling nog een uitje te snipperen, terwijl het vuur al hoog staat. 

Slim bewaren 

Vaak houd je best wat over als je een gerecht bereidt. Van het gehele gerecht of juist alleen een bepaalde groente. Gooi dit niet weg, maar stop het in de koelkast of vriezer. Zo heb je er later nog iets aan! 

Onderzoek naar bereidingswijze 

Het is verstandig om allereerst wat basisrecepten onder de knie te krijgen. Maar wijk ook zeker eens af van je standaard recepten. Of doe in ieder geval onderzoek naar verschillende manieren van bereiding, per groente-, vlees- of vissoort bijvoorbeeld. Er zijn honderden recepten te vinden, die je gewoon na kunt maken. Dat is hartstikke leuk! 

Let’s get social

Ga jij dit recept maken? Deel jouw resultaten dan op Twitter, Facebook of Instagram met de hashtag #seasonwithlove. Ik ben superbenieuwd! 

Andere lekkere recepten:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.