Gehaktballetjes in pindasaus uit de slowcooker

  • Bereidingstijd

    Ongeveer 5 uur

  • Aantal personen

    8 personen (porties zijn goed in te vriezen)

Ingrediënten voor de balletjes

  • 1.5 kilo half om half gehakt
  • 1 ui 
  • 1 ei
  • 100 gram paneermeel
  • 4 eetlepels ketjap
  • 2 theelepels sambal

Ingrediënten voor de saus

  • 6 eetlepels pindakaas
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Sap en rasp van 1 limoen
  • Duimpje geraspte gember
  • 4 eetlepels ketjap
  • peper
  • sambal naar smaak

Instructies

  • Stap 1

    Begin met de gehaktballetjes. Snipper de ui superfijn en meng dit vervolgens met alle andere ingrediënten voor de gehaktballetjes. 

  • Stap 2

    Rol kleine gehaktballetjes van je gehaktmengsel en bak deze kort aan in een pan. Ze hoeven niet gaar te zijn, maar het lekker als ze aan de buitenkant wat kleur hebben. 

  • Stap 3

    Snipper de ui en fruit deze kort aan. Ik heb een slowcooker waarvan de binnenpan op het vuur kan, maar anders kun je dit het best in een losse pan doen. 

  • Stap 4

    Meng alle ingrediënten van de saus nu met elkaar in de slowcooker. Doe de balletjes hierin. De balletjes zouden net onder het vocht moeten staan, voeg anders een beetje water toe. 

  • Stap 5

    Zet de slowcooker aan op 5 uur – low. Langer mag natuurlijk ook altijd. Serveer daarna direct of vries de losse porties (na afkoelen) in. 

Het is rustig op mijn blog, en niet zonder reden. Waar ik tijdens m’n studie en baan vanuit huis vaak nog tijd zat had om te koken, schiet dat er nu ik een normale fulltime baan met reistijd heb soms bij in. Daarom ben ik zo blij met mijn slowcooker. Niet alleen is die enorm makkelijk en heb je er geen omkijken naar, je maakt ook gemakkelijk grotere hoeveelheden zodat je de vriezer kunt vullen. Zo ook deze gehaktballetjes in pindasaus uit de slowcooker. Ze lagen al enkele weken in de vriezer, maar dat zie en proef je zeker niet. Heerlijk mals en vol met smaak! 

Rijst invriezen doe ik daarentegen nooit. Zonde van de ruimte. Als je net zo snel en gemakkelijk een nasi op tafel wil zetten, kun je gewoon de Nasi Goreng van Lassie gebruiken. Deze al gekruide rijst maakt het een heel stuk makkelijker en sneller om een volledige maaltijd op tafel te zetten. Ik gooi er zelf nog wat groenten doorheen, wortel, sperzieboon en kool vind ik erg lekker. 

Ik kan het natuurlijk niet over nasi goreng hebben zonder toch ook even mijn reis naar Indonesië te laten vallen. Niet omdat ik daar zo enthousiast was over de nasi goreng overigens, maar juist omdat ik het zo vond tegenvallen. Ik hou van een nasi goreng met veel smaak en helaas had ik tijdens mijn vakantie vaak juist best simpele nasi’s met weinig smaak. Niet dat je mij hoort klagen, de bijgerechten waren wel echt top. Heerlijke rendang, of de perfecte dunne sateetjes in Yogjakarta. Ik heb mezelf sinds die tijd voorgenomen om zelf eens een etentje te organiseren met een grote rijsttafel. Dat is veel werk, maar gelukkig ook allemaal goed voor te bereiden. Misschien nu echt eens inplannen. 

Probeer deze gehaktballetjes in pindasaus met nasi goreng ook eens. 

Let’s get social

Ga jij dit recept maken? Deel jouw resultaten dan op Twitter, Facebook of Instagram met de hashtag #seasonwithlove. Ik ben superbenieuwd! 

Andere lekkere recepten:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *