Season with love

Zelf patat bakken

patatjes

Patat is ondergewaardeerd. Het is de snelle hap die je op het station haalt voordat je moet rennen om je trein te halen. Het vult je maag voordat je aan het vlees begint. Het is het makkelijkste bijgerecht dat een eetcafé je kan serveren. En hoewel ik niemand ken die het niet lust, steelt patat toch nooit echt de show.

Zelf patat bakken is enorm simpel. Maar omdat het net wat meer werk is nemen de meeste mensen de moeite niet. Het is veel makkelijker om een zak uit de vriezer te halen. Op die manier gaan we patat natuurlijk nooit echt leren waarderen. Het is tijd om de keuken in te duiken en zelf een patatje te bakken waar je echt trots op kan zijn. Dikke friet, zacht van binnen en krokant van buiten. 

Het blijft een dilemma. Is het friet of is het patat? Ik kom oorspronkelijk uit Brabant, toen ik het eerst een “patatje met” moest bestellen vond ik dat enorm raar. Tegenwoordig ben ik niet anders gewend.  

Als je deze patat gaat bakken, neem dan tussendoor echt genoeg tijd om alles weer af te koelen. Zo krijg je echt het perfecte resultaat. Je kunt de patat vóór de laatste keer afbakken wel invriezen. Heb je toch nog je gemakkelijke zak patat in de vriezer. Mijn portie ging helaas direct dezelfde avond op. 

Ik serveerde deze patat bij heerlijke spareribs. Ik hoef vast niet uit te leggen waar je nog meer lekker patat bij kunt eten? Al zou ik ze niet verpesten met een simpele frikandel. Maak lekker kroketjes of heerlijk zacht stoofvlees. Een frisse salade en biefstuk is natuurlijk ook nooit verkeerd. Of beleg zelf een heerlijke hamburger en  bak er nog wat uienringen bij. Maar van alleen een portie van deze heerlijke patat zul je ook al genieten. 


Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!

Patat
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
  1. 1 kilo aardappelen
  2. zout
Instructions
  1. Zet een pan met water en zout op en breng dit aan de kook
  2. Schil de aardappelen en snijd deze in dikke friet.
  3. Kook de aardappel in 20 minuten, je wilt dat deze helemaal gaar is, maar net niet uit elkaar valt.
  4. Haal de patat uit het water en laat ze volledig afkoelen.
  5. Verwarm de frituur voor op 130 graden.
  6. Bak de patat voor de eerste keer ongeveer 5 minuten. Ze moeten net een beetje beginnen te verkleuren.
  7. Haal ze weer uit de olie en laat ze volledig afkoelen, bij voorkeur in de koelkast.
  8. Verwarm de frituur naar 180 graden.
  9. Bak de patat nu helemaal af tot ze mooi goud bruin zijn. Ongeveer 8 minuten.
  10. Strooi zout over de patat en serveer direct.
Notes
  1. Geïnspireerd door de perfecte patat van Heston Blumenthal.
  2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/