Wat heb je nodig:
- 200 gram gedroogde kikkererwten
- 2 eetlepels tahin
- 4 teentjes knoflook
- zout
- peper
- 1 citroen
- peterselie
- olijfolie
- Pittige paprika poeder
De korte samenvatting: Gooi alles in de keukenmachine en breng het op smaak.
Okay, dat is misschien iets te makkelijk gezegd. Je moet de gedroogde kikkererwten laten weken. Zet ze een nacht van te voren in een grote pan met ruim water te weken. De volgende dag kun je ze dan een keertje afgieten en vervolgens met nieuw water opzetten en 2 a 3 uur laten koken. Gebruik weer ruim water, want ze worden nog groter.
De kikkererwten zijn klaar wanneer je ze met je vingers kunt pletten.
Doe de kikkererwten in de keukenmachine. Hierbij kun je het sap van de citroen, de teentjes knoflook, de peterselie, de tahin en peper en zout toevoegen.
Je wilt dat de hummus een zachte structuur krijgt, dus als je merkt dat het te “droog” blijft, voeg dan wat olijfolie toe.
Vervolgens blijft het echt belangrijk dat je blijft proeven. Wil jij meer knoflook? Wil jij het pittiger? Juist wat zuurder of wat zouter? Proeven en aanpassen.
Wanneer je tevreden bent, opdienen in een laag schaaltje en een beetje olie over verdelen. Afmaken met bijvoorbeeld paprikapoeder of peterselie.
Heerlijk op een broodje met gegrilde groenten!