Gestoofde varkenswangen

  • Bereidingstijd

    2,5 uur

  • Aantal personen

    Vier personen

Ingrediënten

  • 1 kilo varkenswangen
  • 3 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 500 ml witte wijn
  • 50 gram roomboter
  • 3 eetlepels bloem
  • peper
  • zout

Instructies

  • Stap 1

    Zorg dat de vliesjes van de varkenswangen zijn. Snipper de uien, pers de knoflook en smelt de roomboter in een grote braadpan. Bak het vlees aan en voeg de uien en de knoflook toe toe.

  • Stap 2

    Zodra de uien glazig zijn kun je de bloem toevoegen. Gaar de bloem even voordat je de witte wijn toevoegt. Doe de laurierblaadjes erbij en breng vast een beetje op smaak met peper en zout.

  • Stap 3

    Draai het vuur laag en laat de varkenswangen 2 uur zachtjes stoven.

  • Stap 4

    Proef en test of het vlees zacht genoeg is. Breng indien nodig ook verder op smaak met peper en zout.

varkenswangetjes

Ik weet niet meer waar ik voor het eerst over varkenswangen hoorde, maar de gedachte dat je er heerlijk stoofvlees mee kunt maken heb ik nooit meer uit mijn hoofd gekregen. Toen ik deze varkenswangen tegenkwam, wist ik dus meteen dat ik gestoofde varkenswangen wilde maken. 

Het klinkt een beetje vreemd. De wangen van een varken eten. Ik moet dan ook eerlijk toegeven dat ik voor de eerste hap een beetje huiverig was. Het vlees lijkt overigens rauw eerder op rundvlees dan op varkensvlees. Het heeft een prachtige rode kleur. Eenmaal gaar is het vlees onwijs mals, het heeft een hele fijne structuur en is vol van smaak. 

Ik ben sowieso gek op stoofvlees, maar deze varkenswangen zullen ook nog veel vaker bij mij op tafel staan.  Ik serveerde ze simpel met wat aardappeltjes uit de oven. Een perfecte combinatie. Wat simpele worteltjes erbij en mijn avond kan niet meer stuk. 

Eigenlijk zijn er maar weinig dingen zo simpel als stoofvlees. Toch hoor ik regelmatig dat mensen er geen tijd voor hebben. Maak je stoofvlees gewoon de avond van te voren of in het weekend. Je hoeft er helemaal niet naar om te kijken, alleen niet vergeten om op tijd het vuur weer uit te draaien. 

Je kunt helemaal je eigen smaakmakers toevoegen. Normaal zou ik eerder bier of een rode wijn kiezen, deze keer had ik alleen nog witte wijn in huis. Verder flink wat uien en het is een gegarandeerd succes. 

De volgende keer dat jij varkenswangen ziet liggen, denk dan eens aan deze gestoofde varkenswangen. Kun je nergens varkenswangen vinden? Je slager bestelt ze graag voor je. 

Let’s get social

Ga jij dit recept maken? Deel jouw resultaten dan op Twitter, Facebook of Instagram met de hashtag #seasonwithlove. Ik ben superbenieuwd! 

Andere lekkere recepten:

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.