pita falafel

Falafel uit de oven

pitafalafel

Ik wil graag gezond eten en vaak neig ik dan naar vegetarische gerechten. Niet omdat vlees ongezond is, maar vooral omdat ik veel meer groenten wil eten. En als ik aan een vleesvervanger denk dan schiet falafel als eerst in mijn hoofd. Alleen is dat uit de frituur natuurlijk ook niet geweldig gezond. Daarom maakte ik deze falafel uit de oven. 

Dat frituren ongezond is weten we ondertussen wel, dat het huis er van gaat stinken hebben we vast ook allemaal wel eens ondervonden. Genoeg redenen dus om niet meer te frituren. Toch zijn er veel dingen uit de frituur die ik echt niet zou willen missen. Gepaneerde kip, zelf gemaakte kroketjes of vers gebakken donuts. Het is mij nog niet gelukt om die zonder frituur net zo lekker te krijgen, jullie wel? 

In de supermarkt zie je friet voor in de oven, kroketten of frikandellen. Moet eerlijk zeggen dat ik ze nog niet heb geprobeerd, maar kan dat echt net zo lekker zijn als uit de frituur? 

Bij deze falafel wilde ik eens proberen of ik ze ook voor in de oven kon maken. En dat is gelukt! Ik serveerde deze falafel op een Griekse pita, met tzatziki en wortel. Een simpele en gezonde maaltijd, zo begint afvallen nog leuk te worden. En dat is maar goed ook, want hoewel het van mij veel sneller zou mogen gaan is het vooral belangrijk om het vol te houden. Om gezond te blijven eten en leven. En als je te streng voor jezelf bent ga je het nooit volhouden. 

Zeker voor een kookgek als mij, is het onmogelijk om hele dagen alleen maar kwark, gekookte kipfilet en gestoomde groentes te eten. Ik wil genieten. 


Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!

 

Falafel uit de oven
Print
Prep Time
Cook Time
Total Time
Prep Time
Cook Time
Total Time
Ingredients
 1. 200 gram kikkererwten (pot of blik)
 2. 1 kleine ui
 3. 1 teen knoflook
 4. 0.5 tl komijn
 5. 0.5 tl
 6. halve citroen
 7. 1 eiwit
 8. bosje peterselie
 9. bosje koriander
 10. snufje chilipoeder
 11. peper
 12. zout
Instructions
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Doe de kikkererwten, knoflook en de ui in een keukenmachine, maal tot een fijne massa.
 3. Voeg alle kruiden (koriander, peterselie, chilipoeder, komijn) toe.
 4. Hak alles nog eens goed met de keukenmachine.
 5. Pers het sap uit de halve citroen, voeg dit samen met het eiwit toe aan de kikkererwten.
 6. Roer door elkaar heen en maak die balletje van je mengsel op bakpapier op een ovenplaat.
 7. Maak zo alle balletjes en druk ze vervolgens plat tot je kleine hamburgers.
 8. Plaats de falafel nu voor 10 minuten in de oven, draai ze om en zet ze voor nog eens 10 minuten terug in de oven.
 9. Direct serveren.
Notes
 1. Heerlijk bij een pita met wat salade en knoflooksaus.
 2. With love,
Season with love https://www.seasonwithlove.nl/
10 antwoorden
 1. Manon
  Manon zegt:

  Mmmm wat lekker! Ik ben nog op zoek naar lekkere vegetarische recepten deze maand, aangezien ik suikervrij ga eten. Dus dit is een welkom recept :)

  Beantwoorden
 2. Sander
  Sander zegt:

  Ik ben echt dol op falafel. Mits het goede is natuurlijk, soms smaakt het echte ranzig.

  Tip: Iin plaats van pita gebruik ik zelf meestal Libanees platbrood. Te verkrijgen bij de Turkse winkel. Net wat lichter en de smaak vind ik ook beter erbij passen.

  Beantwoorden
 3. Jet
  Jet zegt:

  Tip voor wie geen eiwit mag of wil gebruiken: het vocht uit je potje kikkererwten heet aquafaba. Er zit zoveel eiwit in dat je het stijf kan kloppen om er bijv. meringues van te maken. Weggooien is zonde! Zeker in dit geval. In plaats van een eiwit, kan je gewoon een paar lepels aquafaba gebruiken!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.