Falafel uit de oven

  • Bereidingstijd

    Ongeveer 40 minuten + de kikkererwten eerst 24 uur laten weken

  • Aantal personen

    Twee personen

Ingrediënten

  • 175 gram gedroogde kikkerwten
  • 1 ui
  • halve rode peper
  • 1 ei
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 tenen knoflook
  • half bosje verse koriander 
  • half bosje verse peterselie
  • halve theelepel komijn
  • mespunt kaneel
  • peper en zout op smaak
  • twee eetlepels olijfolie

Instructies

  • Stap 1

    Spoel de kikkererwten af en laat deze 24 uur in ruim water in de koelkast weken. Heb je geen zin om elke keer te wachten? Maak dan meteen een grote hoeveelheid, de falafel is namelijk goed in te vriezen.

  • Stap 2

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui, doe deze samen met de rode peper, knoflook, alle kruiden en kikkererwten in de keukenmachine. Meng dit tot het helemaal fijn is. Voeg als laatst de bloem en het ei toe en meng dit er goed doorheen. 

  • Stap 3

    Je mengsel zou nu stevig genoeg moeten zijn om valletjes te vormen. Maak platgedrukte balletjes op een bakpapiertje op de bakplaat. Kwast elk balletje in met een beetje olijfolie. 

  • Stap 4

    Plaats de falafel voor 30 minuten in de voorverwarmde oven. Draai ze halverwege een keer om. Serveer ze uit de oven direct, heerlijk met wat salade, knoflooksaus en platbrood. 

Traditioneel frituur je falafel. Onwijs lekker natuurlijk, maar aangezien wij eigenlijk nooit frituren hebben we ook geen vet in huis. Falafel uit de oven is daarom veel makkelijker, stinkt minder en ik ben geen voedingsdeskundige, maar het voelt ook gezonder. 

Wij eten vaak falafel. Sinds we geen vlees meer eten, staat er bijna wekelijks wel een keer falafel op tafel. Dat kan ’s avonds in een pita zijn, maar ook bij een salade als lunch vind ik het heerlijk. Vaak haal ik daarvoor gewoon simpel bakjes falafel uit de supermarkt. Sommige mensen vinden het misschien niets, maar ik vind ze dikke prima en het staat in enkele minuten op tafel. 

Toch is het soms wel lekkerder om het zelf te maken. En een heel stuk goedkoper! Een zak gedroogde kikkererwten kost echt niets. Je moet er wel wat geduld voor hebben, want de kikkererwten moeten 24 uur weken voordat je er iets mee kunt doen. Heb je nou geen zin om zelf kikkererwten te weken? Hoewel ik het persoonlijk wel zou aanraden, ik vond het een krokanter en lekkerder resultaat geven. Maar anders heb ik ook dit oude recept voor falafel uit de oven van kikkererwten uit blik. 

Ik was benieuwd of de falafel uit de oven net zo krokant zou worden als uit de frituur, en dat was zeker het geval! Ik vond ze zelfs onwijs krokant. Ik heb ze uiteindelijk meegenomen naar een picknick om daar met wat snackgroenten, hummus en olijven op te eten. Het was een perfecte middag. 

Let’s get social

Ga jij dit recept maken? Deel jouw resultaten dan op Twitter, Facebook of Instagram met de hashtag #seasonwithlove. Ik ben superbenieuwd! 

Andere lekkere recepten:

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *