citroen meringue taartje

Mini citroen meringue taartjes

citroen meringue taartjesIk kreeg een mailtje dat er een bakwedstrijd zou komen, met als hoofdprijs 500 euro aan bakspullen. Wow! Ik heb nog nooit aan zoiets meegedaan, maar het lijkt mij stiekem enorm tof. Het thema is fingerfood, kleine hapjes dus. Ik ben meteen gaan nadenken, wat zou ik gaan maken? Ik wilde iets dat koud gegeten kon worden en een breed publiek aanspreekt. Met fingerfood dacht ik als eerst aan iets hartigs, maar ik kon niets verzinnen dat bijzonder genoeg was.

Uiteindelijk besloot ik deze taartjes te maken. Ik had ze nog nooit gemaakt, of op. Maar ik vind ze er in ieder geval altijd erg indrukwekkend uitzien met de meringue.

Tijd om te oefenen dus! Ik heb het op verschillende manier geprobeerd, wel blind bakken, niet blind bakken. Meringue oplepelen of netjes opspuiten. Lemoncurd meebakken of niet meebakken. En nog steeds zie ik kleine verbeteringen, maar ze vielen in ieder geval erg in de smaak bij mijn vriend z’n collega’s.

In de basis heb ik het recept van “uit Pauline’s keuken” voor een grote citroen meringue taart gebruikt.

Deze taartjes zijn trouwens erg arbeidsintensief, maar helemaal niet duur om te maken! Best een hoop werk, maar geloof me, het is het waard! Volgende week maak ik ze nog een keer en ga ik ze voor de bakwedstrijd inleveren. Hopelijk vallen ze in de smaak! Duimen jullie voor me?


Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op Facebook, Twitter of Instagram en tag mij @seasonwithlove #seasonwithlove. Ik ben erg benieuwd!

Mini citroen meringue taartjes
Print
Voor het deeg
  1. 225 gram bloem
  2. 80 gram witte basterdsuiker
  3. 160 gram koude roomboter
  4. 1 eigeel
  5. zout
Voor de citroenvulling
  1. 2 citroenen
  2. 40 gram maizena
  3. 130 gram suiker
  4. 250 ml water
  5. 60 gram roomboter
Voor de meringue
  1. 200 gram suiker
  2. 40 gram water
  3. 3 eiwitten
Instructions
  1. Meng eerst alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed het tot een geheel. Wikkel het deeg in wat plastic folie en laat het een half uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Vet de vormpjes in en bestrooi ze met bloem zodat er overal een beetje bloem zit. Klop al het overige bloem er weer uit.
  4. Rol het deeg uit en streek er rondjes uit. Duw de rondjes in de vormpjes. Zorg dat je het deeg goed aandrukt tot in de hoekjes.
  5. Knip kleine stukjes bakpapier uit en leg deze over het deeg, vul dit met bakbonen. Doe dit bij alle vormpjes.
  6. Plaats dit in de oven voor 10 minuten. Haal het na 10 minuten uit de oven en haal overal de bakpapiertjes met bakbonen uit. Pas op, de bakbonen zijn heet!
  7. Plaats de taartjes weer 10 minuten terug in de oven.
  8. Ondertussen kunt je de citroenvulling maken. Rasp de schil van beide citroenen en doe dit in een pannetje. Het witte gedeelte niet mee raspen. Doe het sap van beide citroenen er ook bij.
  9. Doe hier het water, de maizena en de suiker bij. Roer het goed door en breng het langzaam aan de kook. Op een bepaald punt word het een doorzichtig mengsel, Pauline vergelijkt het met behang lijm en die vergelijking vind ik erg treffend.
  10. Op dit punt kun je de pan van het vuur halen en de boter er doorheen mengen. Vervolgens kun je ook de eidooiers erdoorheen doen, goed blijven roeren. Nu is je citroenvulling klaar.
  11. Haal de taartjes weer uit de oven en doe in elk taartje een lepeltje van je citroenvulling.
  12. Plaats dit nogmaals voor 5 minuten in de oven.
  13. Laat de citroentaartjes wanneer ze klaar zijn helemaal goed afkoelen.
  14. Nu hoef je alleen nog de meringue te maken! Ik maakte hiervoor een Italiaanse meringue. Klop de eiwitten stijf, zorg dat de schaal en de mixer helemaal ontvet zijn.
  15. Zet het suiker met het water op, een steelpannetje is hiervoor het handigste.
  16. Laat deze suikersiroop warm worden tot 115 graden. Dit kun je meten met een suikerthermometer.
  17. Wanneer de suikersiroop goed is, kun je deze rustig bij de opgeklopte eiwitten gieten. Laat de mixer ondertussen rustig doordraaien.
  18. Laat de mixer doordraaien totdat het weer helemaal is afgekoeld, dit kan zomaar een kwartier duren.
  19. Doe de meringue vervolgens in een spuitzak en spuit mooie toefjes over de citroentaartjes heen.
  20. Brand deze met een brander voorzichtig. Houd de brander niet te dicht bij, je wilt maar een lichte verkleuring. Het gaat erg snel!
Notes
  1. Geniet ervan!
  2. With love,
Season with love http://www.seasonwithlove.nl/

 

17 antwoorden
  1. Amy
    Amy zegt:

    Ik denk dat ik dit recept maar aan m’n moeder ga geven, haha! Het ziet er echt zo lekker uit maar aangezien ik nog veel moet leren ga ik deze voorlopig toch nog skippen, zelf alleszins. Veel succes met de wedstrijd!

    Beantwoorden
  2. Rosa
    Rosa zegt:

    Dit gaat mijn pet iets te boven, maar het ziet er heerlijk uit!

    Ik vroeg me trouwens af of je misschien een keer post wilde maken voor als iemand zelf een taart/cupcakes wil maken voor een bruiloft? Ik ben geen bak genie, maar zou dat wel willen proberen!

    Beantwoorden
    • Mirne (Season with love)
      Mirne (Season with love) zegt:

      Ik haalde hier zeker 24 kleine gebakjes uit. Maar dit waren echt tweehaps gebakjes, Hoeveel het er worden als je ze iets groter maakt, durf ik niet te zeggen.

      Beantwoorden
  3. Anuschka
    Anuschka zegt:

    Erg leuk maar inderdaad; hoeveel eidooiers moeten er in de vulling? Die ben je vergeten te vermelden. Wel mijn dank voor de superrecepten steeds!!!

    Beantwoorden
    • Mirne (Season with love)
      Mirne (Season with love) zegt:

      Excuses, heb ik inderdaad niet aangegeven in het recept. Er zijn bij mij twee eidooiers in de vulling gegaan. :)

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *